Nieuws

Op gewicht blijven als je ouder wordt

Op gewicht blijven is voor de meeste mensen een uitdaging. Als je ouder wordt, verandert je lichaam. Daardoor kan het nóg lastiger zijn om op gewicht te blijven. Hier zijn verschillende oorzaken voor.

Samenstelling

Met het ouder worden verandert de samenstelling van ons lichaam geleidelijk. Zo verschuift de verhouding vet-/spierweefsel. De spieren nemen namelijk af in omvang, terwijl het vetweefsel toeneemt. Het directe gevolg is dat het lichaam minder energie nodig heeft. Dat betekent: iets minder eten.

Keuze

Wanneer we ouder worden, heeft ons lichaam dus minder eten nodig. Juist daarom is het extra belangrijk om de juiste keuzes te maken. Kies voor eten en drinken dat veel voedingstoffen bevat, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Laat ‘loze voedingsmiddelen’, die veel calorieën en weinig voedingstoffen bevatten, staan. Denk hierbij aan snacks, snoep, frisdrank en alcohol.  

Steuntje in de rug

Verschillende producten kunnen een steuntje in de rug geven bij het afvallen. Er zijn speciale voedingssupplementen die de normale vetstofwisseling ondersteunen, bijdragen aan de fitheid en de vitamines en mineralen aanvullen tijdens een dieet.

Bewegen

Veel mensen vinden het moeilijk(er) om te bewegen als ze ouder worden. Intensief sporten is gelukkig niet nodig. Ook een wandeling of een eindje fietsen zijn goede vormen van beweging. Lees hier meer praktische beweegtips.

Ongewenst gewichtsverlies

Wanneer je langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnenkrijgt, kan ongewenst gewichtsverlies optreden. Dat gebeurt bijvoorbeeld snel als eten moeilijker gaat. Dit noemen we ondervoeding.

Eiwitten

Om ondervoeding te voorkomen is het van belang zo min mogelijk spiermassa te verliezen. Om die reden moet je voldoende eiwitten eten. Eiwitten zitten onder andere in vlees, vis, zuivel, noten en peulvruchten. Ook blijkt uit onderzoek dat de combinatie eiwitten met bewegen heel belangrijk is.

Begeleiding

Het Voedingscentrum adviseert mensen boven de 70 om onder begeleiding van een diëtist of arts af te vallen. Zij kunnen bekijken of het überhaupt verstandig is om af te vallen en wat hiervoor de beste manier is.