Veelgestelde vragen

Ik ben mijn medicijnen vergeten in te nemen, wat moet ik doen?

Wat moet je doen als je gedurende een bepaalde periode zelfzorggeneesmiddelen gebruikt en je vergeet ze een keer in te nemen? Ga gewoon volgens het normale schema verder en neem zeker niet twee porties tegelijk in. Dit geldt vaak ook voor receptgeneesmiddelen die een arts heeft voorgeschreven. Raadpleeg voor de zekerheid altijd de bijsluiter of neem contact op met je apotheker.

Receptgeneesmiddelen

Veel mensen slikken dagelijks één of meerdere medicijnen, voor een korte of langere periode. Het gaat dan vaak om receptgeneesmiddelen die door een arts voorgeschreven zijn. In de praktijk blijkt het om allerlei redenen lastig te zijn om medicijnen trouw en op het juiste tijdstip te blijven innemen. Het gebeurt ook wel dat mensen stoppen met het innemen van een medicijn omdat de klacht over is of omdat ze last van bijwerkingenkrijgen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer tweederde van de mensen een behandeling met medicijnen niet afmaken.

Volhouden!

Als het nodig is dat je medicijnen gebruikt, is het heel belangrijk om dat op de juiste manier te doen. Een arts of apotheker zal altijd de nodige instructies meegeven en in de bijsluiter kun je alles nog eens nalezen. Het is heel belangrijk om die instructies te volgen, alleen dan kunnen de medicijnen hun werk doen. Bovendien weet je welke werking je kunt verwachten en wat eventuele bijwerkingen kunnen zijn. Als je een kuur krijgt voor twee weken, maak dan de gehele periode af. Ook als je je na een week al weer beter voelt.