Veelgestelde vragen

Welke soorten pijnstillers zijn er?

Pijnstillers die je zonder recept kunt kopen, kun je met een gerust gevoel gebruiken. Pijnstillers kun je onderverdelen in drie soorten, aan de hand van de specifieke werkzame stof:

Daarnaast zijn er ook combinatiemiddelen. Dat zijn pijnstillers die de werkzame stoffen combineren. 

Paracetamol

Paracetamol is eerste keus bij pijn.* De stof werkt pijnverminderend en koortsverlagend. De kans op bijwerkingen is bij normaal gebruik kleiner dan bij andere pijnstillers.* Bij langdurig gebruik van deze pijnstiller kan op termijn hoofdpijn optreden.
* Bron: Thuisarts.nl

Aspirine

Acetylsalicylzuur, in de volksmond aspirine genoemd, is een pijnstiller die helpt bij pijn en koorts en ontstekingsremmend werkt. Een mogelijke bijwerking is maagirritatie.

Ibuprofen, naproxen en diclofenac

Ibuprofen, naproxen en diclofenac zijn ontstekingsremmende pijnstillers, de zogenaamde NSAID’s (Non-Steroïdal Anti-Inflammatory Drugs). De bijwerkingen die zich kunnen voordoen zijn vergelijkbaar met die van aspirine. Voor mensen met ernstig hartfalen, bekende hartklachten of mensen die een beroerte hebben gehad, is het verstandig voor gebruik van een van deze pijnstillers met een arts te overleggen.

Kies een pijnstiller die goed past bij je klachten. Neem bijvoorbeeld nadat een kies is getrokken bij voorkeur geen aspirine, omdat dat het bloed dunner maakt en dus heeft het een verhoogde bloedingsnijging. Als je twijfelt, overleg je specifieke pijnklachten dan met apotheker, drogist of huisarts zodat je de meest geschikte pijnstiller gebruikt. Als de pijnklachten langer dan een paar dagen aanhouden en dus na het uitwerken van de pijnstillers blijven terugkomen, raadpleeg dan de huisarts.