Veelgestelde vragen

Wat is naproxen?

Naproxen werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en koortsverlagend. Het wordt vooral gebruikt voor pijn met ontstekingsverschijnselen en is effectief voor menstruatiepijnen, omdat het de pijn en de bloeding vermindert. Verder wordt het gebruikt bij hoofdpijn, tand- en kiespijn, spierpijn, spit, reumatische pijn en koorts bij griep en verkoudheid en koorts en pijn na vaccinatie.

Naproxen is een zogenaamde NSAID, een niet-steroïdale ontstekingremmer. Bij pijnklachten en koorts bij griep en verkoudheid is het effect na inname snel merkbaar.

Mogelijke bijwerkingen

Soms treden maag- en darmklachten op. Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer, hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Voor mensen met ernstig hartfalen, hartklachten of mensen die een beroerte hebben gehad, is het verstandig voor gebruik met een arts te overleggen. Ouderen moeten extra voorzichtig zijn bij het gebruik van naproxen.

Lees altijd voor gebruik de bijsluiter. Let extra goed op bij gelijktijdig gebruik met andere (recept)geneesmiddelen zoals een bloedverdunner. Bij twijfel, raadpleeg arts of apotheker.

Let op!

Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor naproxen, naproxennatrium of andere pijnstillende en ontstekingremmende middelen, ernstige nierfunctiestoornissen, maag- of darmzweer, maag-/darmbloedingen, andere bloedingen zoals hersenbloeding of verhoogde bloedingsneiging, gelijktijdig gebruik van antistollingsmiddelen en ernstig hartfalen.

Gebruik naproxen niet langer dan 10 dagen. Na die periode moeten de klachten (grotendeels) voorbij zijn. Als dat niet zo is, dan is het niet verstandig om de symptomen nog langer te bestrijden zonder iets aan de oorzaak te laten doen. Raadpleeg dan je huisarts.