Veelgestelde vragen

Waar zijn zelfzorgmiddelen verkrijgbaar?

Zelfzorggeneesmiddelen kun je zonder doktersrecept kopen bij apotheek, drogist en in veel gevallen ook bij de supermarkt of het benzinestation. Op deze website staat bij elk product vermeld waar je het kunt kopen. Er zijn drie mogelijkheden:

  • Het geneesmiddel is Algemeen Verkrijgbaar (AV). Dit product is te koop bij apotheker of drogist, maar mag ook verkocht worden bij supermarkten of benzinestations. Hierbij is gelet op de doseringssterkte en de verpakkingsgrootte. Voorbeelden van algemeen verkrijgbare geneesmiddelen zijn onder andere producten voor een koortslip, maag- en darmproblemen, keelpijn, pijnstilling, hooikoorts, reisziekte, ontsmetting/desinfectie, verkoudheid, mondproblemen, insectenbeten en stoppen met roken.
  • Het geneesmiddel is Uitsluitend te koop bij Apotheek en Drogist (UAD). Deze zelfzorggeneesmiddelen kun je bij zowel de apotheek als in de drogisterij kopen. De apotheker en de drogist kunnen je informatie over deze producten geven.
  • Het geneesmiddel is Uitsluitend bij de Apotheek te koop (UA). Deze zelfzorggeneesmiddelen kun je alleen in de apotheek kopen, omdat bij deze geneesmiddelen in het kader van medicatiebewaking extra voorlichting of begeleiding nodig is.

Waar je een product ook koopt: lees altijd de aanwijzingen op de verpakking en in de bijsluiter. Moeilijke woorden in bijsluiters van zelfzorgmiddelen zijn te raadplegen via het Bijsluiterwoordenboek.