Veelgestelde vragen

Hoe werken onze spieren en gewrichten?

Als het goed is, staan we er meestal (letterlijk!) niet bij stil dat ons bewegingsapparaat het mogelijk maakt al onze dagelijkse activiteiten te doen: lopen, zitten, staan, dansen, rennen enzovoorts. We zijn afhankelijk van alle botten en gewrichten (skelet), spieren, pezen en zenuwen waaruit het bewegingsapparaat bestaat. Een soepele werking is dus heel belangrijk!

Spieren

De spieren zetten al onze bewegingen in gang. Het menselijk lichaam telt meer dan zeshonderd spieren met elk zijn eigen functie, van voortbewegen tot glimlachen. De skeletspieren zijn aan de uiteinden door middel van pezen aan de beweegbare beenderen verbonden. Zij zorgen ervoor dat de gewrichten kunnen bewegen. Als de spier zich spant, wordt deze korter en trekt aan de pees, waardoor het bot beweegt. Wanneer de spieren overbelast worden, ontstaat er spierpijn. Er zijn diverse middelen verkrijgbaar die de doorbloeding bevorderen en daardoor een gunstig effect hebben op vermoeide, stijve of overbelaste spieren.

Gewrichten en kraakbeen

Een gewricht is een beweeglijke verbinding tussen botstukken. Er zijn verschillende soorten gewrichten: ronde- of kogelgewrichten zoals de heup, maar ook scharniergewrichten zoals de elleboog. Een gewricht wordt gevormd door twee botstukken waarvan de uiteinden zijn bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is een glad en elastisch weefsel. Samen met het vocht (dat in het gewricht wordt aangemaakt) kunnen we soepele bewegingen maken en schokken opvangen. Tijdens het gehele leven wordt oud kraakbeen afgebroken en maakt het lichaam nieuw kraakbeen aan. Als het kraakbeen beschadigt, kan dat op den duur gevolgen hebben voor de soepele werking van het gewricht.

Gezond en soepel

Om klachten te voorkomen, moet het bewegingsapparaat in goede conditie worden gehouden. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, let goed op de lichaamshouding, til verstandig en vermijd overgewicht. Voor wat extra ondersteuning zijn er bijvoorbeeld producten verkrijgbaar die glucosamine bevatten. Er zijn diverse producten die de gewrichten smeren, soepel houden en de opbouw van kraakbeen bevorderen.