Zonneallergie

Symptomen

  • Zodra de eerste zonnestralen op de huid schijnen kun je last krijgen van zonne-uitslag of zonneallergie.
  • Dat kan zomaar ontstaan, terwijl er eerder geen klachten waren.
  • Je krijgt last van een jeukende uitslag na het zonnen. 

Oorzaak van zonneallergie

Onze huid is in het voorjaar nog niet gewend aan de zon. De UV-straling die op de huid schijnt, kan zonne-uitslag veroorzaken. Zonneallergie komt voor bij 10 tot 20% van de westerse bevolking. Mensen met een licht huidtype hebben er vaker last van dan mensen met een donker huidtype. Bij vrouwen komt zonneallergie twee keer vaker voor dan bij mannen. De eerste klachten treden vooral op vanaf tiener- en jongvolwassen leeftijd. 

Zonneallergie, zonne-uitslag, warmte-uitslag en zonnebrand

De zon kan verschillende soorten huidirritatie veroorzaken. Bij zonneallergie is er sprake van een overgevoeligheidsreactie op UV-straling. De zon triggert het immuunsysteem en als gevolg hiervan ontstaat zonne-uitslag op de huid. Er kan ook huiduitslag ontstaan door warmte. Deze vorm van huidirritatie heeft niet te maken met de UV-straling, maar met de warmte die de zon veroorzaakt. Deze uitslag komt vaak voor in huidplooien, bijvoorbeeld bij baby’s en kleine kinderen.  

De verschijnselen bij een zonneallergie en zonnebrand kunnen erg op elkaar lijken. Bij beide aandoeningen kunnen rode vlekken, rode bultjes en blaasjes ontstaan. Het verschil zit in de mate van blootstelling aan zonlicht. Zonneallergie kan al ontstaan bij milde of normale blootstelling aan zonlicht en op iedere willekeurige leeftijd. Bij zonnebrand is er sprake van een overdosis zonblootstelling. Zonnebrand treedt dus op wanneer iemand te lang, zonder bescherming onder de felle zon is geweest. Bij een zonneallergie heeft de persoon vooral veel last van jeuk terwijl de persoon met een zonverbranding klachten heeft van pijn, zwelling en warmte op de aangedane huiddelen. 

 

Zonneallergie kind

Baby’s en kinderen kunnen ook zonneallergie krijgen. Dit is vaak het geval als ze al last hebben van huiduitslag of eczeem.

Lente-oren

Een aparte vorm van zonneallergie die veel voorkomt bij kinderen, is lente-oren. Jongens hebben hier vaker last van, omdat zij over het algemeen korter haar hebben en de oren meer zonlicht opvangen. Bij lente-oren zitten de bultjes en blaasjes alleen op de oren. Deze vorm van zonneallergie komt vaak in het voorjaar voor, vandaar de naam. 

Behandeling

Zonneallergie is niet gevaarlijk en verdwijnt vanzelf. Heb je last van zonneallergie? Dan is het tijdelijk vermijden van de zon de eerste stap. Blijf uit de zon totdat de blaasjes en plekjes zijn weggetrokken. Het is belangrijk om de blaasjes niet aan te raken en niet te krabben, zodat deze snel kunnen genezen. Eventueel kun je een verkoelende crème gebruiken.  

Preventie

Om zonneallergie te voorkomen is het belangrijk om de huid goed te beschermen. Dit zijn slimme tips bij zonneallergie:

  • Stel de huid niet te lang bloot aan de zon: begin bijvoorbeeld met maximaal twintig minuten en bouw dit langzaam op; 
  • Vermijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur; 
  • Bedek de huid met (zonwerende) kleding en/of een pet of hoed; 
  • Gebruik minimaal een kwartier voorafgaand aan blootstelling aan de zon een zonnebrandcrème met hoge UV-A- en UV-B-bescherming (minimaal factor 30). Breng deze in ruime mate aan en herhaal dit elke twee uur of eerder na sporten of zwemmen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Wanneer jij (of je kind) vaker last hebt van zonneallergie, is het verstandig om dit te bespreken met de huisarts. Ook wanneer de uitslag na een week niet weggaat, erger wordt of extreem jeukt is het verstandig om dit te doen.