Ik wil weten of ik extra vitamine D nodig heb

Vitamine D helpt bij het in stand houden van normale botten en tanden, het helpt de weerstand op peil te houden, het speelt een rol bij de werking van je spieren en draagt bij aan de opname van de mineralen calcium en fosfor. De meeste mensen krijgen een derde deel van hun vitamine D binnen via voeding (vette vissoorten zoals paling, zalm en makreel bevatten vitamine D). De rest van de nodige vitamine D kan je lichaam onder invloed van zonlicht zelf aanmaken. 

In principe kun je via de zon en vooral in de zomer voldoende vitamine D aanmaken. Het gebruik van zonnebrand heeft invloed op het aanmaken van vitamine D. Mensen die overdag vooral binnen zijn, die gezichtsbedekkende kleding dragen of een donkere huidskleur hebben, maken ook met zon alleen onvoldoende vitamine D aan. Voor een aantal mensen is de blootstelling aan de zon dus niet genoeg. 

Extra vitamine D gebruiken

Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om altijd extra vitamine D te nemen.

Mensen tussen de 4 en 70 jaar met een lichte huid, die dagelijks voldoende buiten komen (15 tot 30 minuten bij hoogstaande zon met hoofd en handen onbedekt) hebben geen extra vitamine D nodig uit een voedingssupplement.
Mensen tussen de 4 en 70 jaar met een donkere huid, met lichaamsbedekkende kleding of die weinig buitenkomen hebben dagelijks 10 microgram vitamine D nodig uit een voedingssupplement.
Zwangere vrouwen en vrouwen tussen de 50 en 70 jaar wordt aangeraden om dagelijks 10 microgram vitamine D te nemen.
Kinderen van 0 tot en met 3 jaar wordt aangeraden dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven.
Voor ouderen vanaf 70 jaar luidt het advies van de Gezondheidsraad dagelijks 20 microgram vitamine D uit een supplement te gebruiken.

Van vitamine D kun je ook te veel binnenkrijgen. Het is daarom belangrijk om je aan de geadviseerde hoeveelheden te houden of aan de hoeveelheden die je arts voorschrijft. De veilige bovengrens van vitamine D-inname is:

Voor volwassenen en kinderen van 11 t/m 17 jaar 100 microgram per dag.
Voor kinderen van 1 t/m 10 jaar 50 microgram per dag
Voor kinderen tot 1 jaar is de bovengrens 25 microgram.