Zon

De zon heeft veel invloed op hoe we ons voelen. Op mooie dagen kunnen we er dan ook volop van genieten. Zonlicht zorgt er bovendien voor dat we vitamine D aanmaken in onze huid. Toch is te veel zonneschijn ook weer niet goed en is het verstandig om onze huid ertegen te beschermen.

Zonne-energie

Net zoals zonnepanelen op een gebouw bestaat onze huid uit verschillende cellen, die zonlicht omzetten in activiteit. In zonnepanelen is dit een voorraad energie in de vorm van warmte. In de huid gaat het om de actieve vorm van vitamine D (calcitriol). Het grootste deel van de hoeveelheid vitamine D die we op een dag nodig hebben (ongeveer tweederde deel), maken we aan uit zonlicht. De rest halen we uit voeding of (indien nodig) supplementen. 

Bescherming tegen de zon

Ook al is zonlicht goed voor je, toch moet je verstandig omgaan met de zon. Te veel zonlicht op de huid kan namelijk schadelijk zijn. Het is daarom belangrijk om de huid ook ertegen te beschermen. Door de felle zon kunnen verschillende klachten, zoals een koortslip, ontstaan. 

Wat is je situatie?