Zon

De zon heeft veel invloed op hoe je je voelt. Zonlicht en warmte kunnen je echt een boost geven. Het is dan ook heerlijk om op mooie dagen van het zonnetje te genieten, op het strand, in de tuin, op een terras. Zonlicht zorgt er bovendien voor dat je vitamine D aanmaakt. Toch is te veel zonneschijn slecht voor je huid en doe je er goed aan deze tegen UV-straling te beschermen.

Zonne-energie

Net als zonnepanelen bestaat de huid uit verschillende cellen, die zonlicht omzetten in activiteit. In zonnepanelen is dit een voorraad energie in de vorm van warmte. In de huid is dit de actieve vorm van vitamine D (calcitriol). Het grootste deel (ongeveer tweederde) van de hoeveelheid vitamine D die je op een dag nodig hebt, maak je aan uit zonlicht. De rest haal je uit voeding of (indien nodig) uit supplementen. 

Bescherming tegen de zon

Ook al is zonlicht goed voor je, toch moet je verstandig omgaan met de zon. Te veel zonlicht op de huid kan namelijk schadelijk zijn. Het is daarom belangrijk om de huid ook ertegen te beschermen. Door de felle zon kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals een koortslip, zonneallergie en zonnebrand. 

Wat is je situatie?