Zomerkwalen

De zomer is een heerlijke periode. Door de aangename temperatuur en de lange, lichte avonden ben je veel buiten. Heel gezond dus! Toch kun je ook in de zomer last krijgen van specifieke kwalen. Juist omdát je veel buiten bent, anders eet vanwege de warmte of minder in je eigen bed slaapt. Je voeten, huid, buik, darmen en/of rug kunnen in de zomer misschien wel wat extra aandacht gebruiken.

Zomerverkoudheid

Je verwacht het misschien niet, maar ook in de zomer kun je verkouden worden. Verkoudheid wordt namelijk veroorzaakt door een virus. Door de wisseling tussen kou en warmte (bijvoorbeeld door airconditioning) kun je vatbaarder zijn voor een verkoudheidsvirus.

Buiten zijn

In de zomer ben je vaker en langer buiten. Dat heeft voordelen, want je bent meer in beweging en je maakt uit zonlicht vitamine D (link) aan. Helaas zijn er ook wat nadelen. Je loopt vaker op blote voeten en in korte kleding en krijgt daardoor sneller wondjes. Bovendien loop je kans op zonnebrand en kan fel zonlicht een koortslip veroorzaken.

Spieren

Ook je spieren hebben soms in de zomer net wat meer zorg nodig. Ben je een echte buitensporter? Dan haal je in de zomer natuurlijk je hart op. Als je net iets te fanatiek traint, kunnen je spieren overbelast raken. Ook onder het slapen op een doorgezakt matras in een hotel of op een luchtbed in een tentje hebben je (rug)spieren flink te lijden.

Spijsvertering

Op hete dagen heb je niet altijd evenveel trek. Je eet misschien minder en anders dan anders. Ook op vakantie eet je vaak andere dingen, misschien wat vetter of pittiger dan je gewend bent. Hierdoor kun je last krijgen van je maag en darmen.

Wat is je situatie?