Zesde ziekte bij kinderen

Symptomen

De zesde ziekte is een virusinfectie. Onder kinderen tussen de zes maanden en 2,5 jaar is het de meestvoorkomende vlekjesziekte.

Je kind heeft hoge koorts (met pieken tot 40ºC). Na twee tot vijf dagen daalt de koorts en verschijnen de kleine, roze vlekjes. Die vlekjes beginnen op de romp, daarna verschijnen ze op de nek en soms op de ledematen. Na een dag zijn ze vaak al weer verdwenen. Je kind kan de ziekte op een ander overdragen vanaf het begin van de koorts tot het moment dat de vlekjes zijn verdwenen. 

De vijfde en zesde ziekte zijn allebei vlekjesziekten. Je kunt eenvoudig vaststellen welke van de twee je kind heeft. Had je kind voorafgaand aan de uitslag en paar dagen flinke koorts, dan heeft het de zesde ziekte. Was er geen koorts vooraf, dan heeft je kind de vijfde ziekte.

Behandeling

Je kind wil waarschijnlijk het liefst in bed liggen en veel drinken. Geef eventueel een paracetamol tegen pijn en de koorts. Binnen een week is je kind weer beter.

Bij snel oplopende hoge koorts kunnen sommige kinderen (ongeveer vier van de honderd) een koortsstuip krijgen. De verschijnselen: het lichaam verstijft, het kind trekt ongecontroleerd met de armen en benen en rolt met de ogen. Soms raakt een kind zelfs even bewusteloos. Een koortsstuip is beangstigend, maar is zelden levensgevaarlijk, en een kind houdt er niets aan over. Heeft je kind een koortsstuip, leg hem of haar dan op de zij op een bed of op de bank, met het hoofd iets lager dan de rest van het lijfje. Geef je kind de ruimte, zodat het vrij kan bewegen, en maak strak zittende kleding los. Bel je huisarts voor verder advies. Na de koortsstuip wil je kind waarschijnlijk niets liever dan lekker slapen. Als je kind een paar keer een koortsstuip heeft gehad, kun je aan je huisarts een medicijn vragen voor als je het een volgende keer aan ziet komen.

Preventie

Je kunt de zesde ziekte niet voorkomen, hoewel de ziekte niet erg besmettelijk is.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je kindje jonger is dan 3 maanden en het heeft koorts, bel dan meteen de huisarts. Ook als u het niet vertrouwt, of uw kind wordt steeds zieker: bel de huisarts.