Wratten

Waterwratjes, Wratten bij kinderen

Symptomen

Wratjes zijn huidgroeisels die ontstaan als gevolg van contact met een wrattenvirus. Als het virus met de huid in aanraking komt en er zit een wondje, kan het de huid binnendringen. Op die plek kan dan een wrat of een groepje wratten ontstaan.

Wratten worden meestal veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). HPV komt vrij uit de wratten en wordt overgedragen door direct contact met de aangedane huid of indirect via voorwerpen. Besmetting vindt daarom vaak plaats binnen het gezin en onder klasgenoten. Ook komen er vaak gemakkelijk meerdere wratten bij als je eenmaal een wrat hebt. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen moet je vooral niet peuteren aan wratten.

Gewone wratten zien eruit als harde, droge knobbeltjes. Ze komen vooral voor bij peuters, pubers en volwassenen. Waterwratjes of contactwratjes zien eruit als blaasjes die lijken op waterpokken. Wratten zitten veel op handen, maar soms ook in het gezicht of zelfs op de geslachtsorganen.

Waterwratjes zijn kleine blaasjes, meestal meerdere dicht bij elkaar. Bij waterwratjes moet het kind zelf antistoffen tegen het virus maken. Er zijn kinderen die van nature een weerstand hebben, anderen krijgen de wratjes één keer en hebben daarna weerstand opgebouwd. De waterwratjes verdwijnen vanzelf na anderhalf tot drie jaar.

Behandeling

Wratten zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf weer. Maar heeft je kind er veel last van, of zit de wrat op een vervelende plek (bijvoorbeeld onder de voet) dan kun je wratten vaak prima zelf behandelen. Daarvoor zijn diverse zelfzorgoplossingen. Salicylzuur breekt het weefsel van wratten af en remt de groei ervan. Een behandeling met een salicylzuuroplossing is pijnloos, maar het is belangrijk om consequent (elke dag) aan te blijven stippen totdat de wrat geheel verdwenen is. Dit kan wel twee maanden duren. Een snellere behandelmethode is het bevriezen van de wrat met een mengsel van dimenthylether en propaan. Dit is in principe een eenmalige behandeling, maar de huid kan als gevolg van de bevriezing na afloop pijnlijk en geprikkeld aanvoelen.

Bij waterwratjes kun je ook goede resultaten te behalen door ze te behandelen met zinkzalf, want dit heeft een indrogende werking.

Preventie

De blaasjes van waterwratjes bevatten een zeer besmettelijk virus. Probeer er dus voor te zorgen dat ze dicht blijven. Laat je kind losse, niet-schurende kleding dragen en zorg dat het niet aan de wratjes krabt. 

Wanneer medische hulp zoeken?

Een bezoek aan de huisarts in principe niet nodig tenzij jij of je klant twijfelen of het bewuste bultje een wrat is. Ook als de wrat na een behandeling niet verdwijnt, raadpleeg dan de huisarts. Dat geldt ook als wratten zich op zachte lichaamsdelen bevinden, bijvoorbeeld op de schaamdelen of op het gezicht.