Wormen bij kinderen

Symptomen

De wormen of maden waar het bij kinderen om gaat zijn 1,5 tot 2,5 centimeter lang en leven in het slijmvlies van de darmen. Meestal gaat het om aarsmaden. Hun eitjes leggen wormen rond de anus en bij meisjes soms zelfs langs de vagina. Een kind kan er vaak meerdere keren last van hebben, omdat het erg besmettelijk is.

Als je kind last heeft van jeuk tussen de billen, of slecht inslaapt, zouden er wormen in het spel kunnen zijn. Wormen zien eruit als bewegende stukjes wit draad. Je ziet ze soms in de ontlasting, maar je merkt het vooral omdat je kind jeuk heeft.

Wormen zijn enorm besmettelijk. Je kind loopt wormen op via contact met andere kinderen. De eitjes van wormen worden verspreid via kinderhandjes, waardoor eitjes zelfs op deurknoppen en op speelgoed kunnen zitten. Ook kunnen eitjes van wormen in de zandbak zitten via de uitwerpselen van katten.

Behandeling

Goede hygiëne is erg belangrijk. Laat je kind vaak de handen wassen, zeker voor het eten. Verschoon ook  dagelijks de handdoeken in huis en houd deurknoppen schoon. En uiteraard dagelijks een schone onderbroek aantrekken. In principe verdwijnen de wormen vanzelf als er geen eitjes meer worden ingenomen. Wormen zijn prima te behandelen met behulp van een wormendodend middel dat je zonder recept bij de apotheek of drogist kunt halen.

Geef de medicijnen niet alleen aan je kind: het hele gezin kan met de wormpjes besmet zijn! Overigens net als vriendjes en vriendinnetjes waarmee je kind veel contact heeft. Licht dus hun ouders in, en ook de leidsters van de crèche, zodat die in de gaten kunnen houden of er meer kinderen zijn met wormpjes.

Preventie

Het grote probleem met wormen is dat je kind zichzelf gemakkelijk steeds opnieuw besmet: het krabt aan zijn of haar billen, er blijven eitjes onder de nagels zitten en die komen dan weer via de mond in de darmen terecht. Daar komen de eitjes uit en leven de wormen. Je kunt de cirkel doorbreken door de nagels extra kort te knippen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Het is niet nodig naar de huisarts te gaan. Wormen zijn ongevaarlijk en je kunt ze prima zelf behandelen. Alleen als de wormen er anders uitzien dan de kleine witte aarsmaden, moet je naar de huisarts.