Wormen

Symptomen

Wormen (aarsmaden) leven in de darmen. Een besmetting met wormen komt regelmatig voor, vooral bij kinderen.  De wormpjes waar het hier om gaat zijn 1,5 tot 2,5 centimeter lang en leven in het slijmvlies van de darmen. Ze leggen eitjes rond de anus (bij meisjes soms langs de vagina). Wormen bij kinderen zijn een gemakkelijk terugkerend probleem. Een kind heeft er vaak meerdere keren last van.

Je kunt ze bij of in de ontlasting zien en soms kun je ze zien rondkruipen bij de anus. Dat is ook vaak het verschijnsel dat je bemerkt: jeuk rond de anus, met name ‘s nachts, omdat de wormpjes buiten hun eitjes leggen. Hoe griezelig dit allemaal klinkt, wormen zijn verder ongevaarlijk.

Aarsmaden loop je op door het inslikken van de eitjes van wormen. Deze eitjes zijn zo klein dat je ze niet kunt zien en worden verspreid via de handen en vingers. De eitjes worden overgebracht naar speelgoed, bed of zelfs deurkrukken en vervolgens ingeslikt wanneer de vingers aan de mond worden gezet.

Behandeling

Bij de apotheek en drogisterij kun je zonder recept een wormenkuur kopen. Dat is een geneesmiddel met als werkzame stof mebendazol. Na 14 dagen moet je de behandeling herhalen: de eerste keer doodt het middel namelijk alleen de aanwezige wormen en niet de eitjes. Wormen zijn erg besmettelijk en als ze binnen het gezin steeds terugkomen, is het aan te bevelen het hele gezin tegelijk een kuur te laten doen.

Preventie

Om besmetting te voorkomen, is goede hygiëne erg belangrijk. Hou de nagels kort, was de handen na elk toiletbezoek, hang elke dag schone handdoeken op en trek dagelijks een schone onderbroek aan. Krab niet als het jeukt en maak regelmatig de deurkrukken en de wc schoon.

Wanneer medische hulp zoeken?

Nee, wormen zijn ongevaarlijk en je kunt ze prima zelf behandelen. Alleen als de wormen er anders uitzien dan de kleine witte aarsmaden, moet je naar de huisarts.