Wond

Symptomen

Een wond ‘zit in een klein hoekje': stoten, vallen of verbranden, het komt regelmatig voor. Er zijn drie soorten wonden: snijwonden, schaafwonden en scheurwonden. Het is van belang een wond goed schoon te maken en daarmee een infectie te voorkomen en te zorgen voor een goede, snelle genezing. Hierna is meestal een pleister of gaasverbandje afdoende voor een snij- of schaafwond.

Behandeling

Om de wond te ontsmetten zijn er diverse ontsmettingsmiddelen verkrijgbaar. Ook kan het prettig aanvoelen om een verzachtende zalf op de wond te smeren. Deze zalven bevorderen het herstel van de huid en helpen lelijke littekens te voorkomen.

Ook zijn er antiseptische middelen die besmetting met een bacterie voorkomen. De werkzame stof in zulke middelen is een jodiumverbinding of chloorhexidinedigluconaat.

Snijwond
Een snijwond kan flink bloeden. Druk de wond dicht zodat het bloeden stopt of in elk geval minder wordt. Gebruik daarvoor een gaasje of een doek (hand- of theedoek). Als het bloeden wat minder is, kun je veel beter beoordelen of je de snijwond zelf kunt behandelen met een pleister of verbandje, of dat het nodig is om naar een dokter te gaan.

Schaafwond
Bij een schaafwond schaaf je meestal de opperhuid weg. De huid repareert deze schaafwonden zelf door nieuwe huidcellen aan te maken. Maak een schaafwond eerst goed schoon zodat er geen vuil meer in zit. Dat kan met een beetje lauw water op een gaasje, of rechtstreeks onder de kraan. Vervolgens kun je de schaafwond ontsmetten met een ontsmettingsmiddel.

Je kunt een schaafwond aan de lucht laten drogen, maar je kunt er ook voor kiezen om er een laagje overheen aan te brengen. Dat voelt prettiger aan en het bevordert de genezing. Er zijn diverse mogelijkheden om een schaafwond te bedekken: een steriel vet gaas of andere wondfolies of zelfs ‘pleisters’ in een spuitbus.

Scheurwond
Een scheurwond kan bijvoorbeeld ontstaan door prikkeldraad, door een spijker of een hondenbeet. De scheurwond ziet er vies en rafelig uit. Ook bij dit soort wonden is reinigen, ontsmetten en afdekken het devies. Tijdens het verbinden is het goed om de wondranden naar elkaar toe te brengen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Gapende wonden en diepe snijwonden, verwondingen in het gezicht en wonden waarvan je het bloeden niet kunt stoppen moeten door een arts worden behandeld. Ook met wonden door een beet van een dier of wonden waarin straatvuil is gekomen, ga je naar de dokter. Meestal is dan een tetanusinjectie nodig. Een doktersbezoek is eveneens nodig als na een paar dagen de wond rood en dik wordt, of als er vuil uitkomt.