Wintertenen

Winterhanden, Perniones

Symptomen

Wintertenen, maar ook winterhanden (perniones) kenmerken zich door pijnlijke, paars-rode, opgezwollen uiteinden. Zoals de naam al zegt, komen wintertenen voor tijdens vochtige en koude periodes. Er is geen wetenschappelijke verklaring voor, maar door de kou vernauwen de bloedvaten zich, worden de tenen minder goed doorbloed en spreken we van wintertenen.

Wintertenen zijn te herkennen aan paars-rode opgezwollen uiteinden van bijvoorbeeld de tenen. Behalve bij handen en voeten, kunnen de klachten zich ook voordoen aan vingers, neus, kin, benen, handen, ogen, enzovoort. Naast zwellingen en de paars-rode kleur, kunnen wintertenen ook worden herkend door jeuk, pijn, een branderig gevoel of tintelingen. Deze klachten verergeren zich bij koud weer.

De belangrijkste oorzaak is kou. Het lichaam herkent de kou en stuurt extra bloed om de betreffende lichaamsdelen weer te verwarmen. Dit bloed kan echter minder goed doorstromen en hoopt zich op. Dit leidt in eerste instantie tot roodheid, jeuk en irritatie, maar het kan uiteindelijk leiden tot beschadiging van het weefsel. Ook bètablokkers (tegen hoge bloeddruk) kunnen een oorzaak zijn van wintertenen.

Behandeling

De behandeling van wintertenen verschilt eigenlijk per persoon. Sommige mensen hebben baat bij hoge doseringen vitamine D. Anderen krijgen vaatverwijdende middelen. Wisselbaden kunnen helpen.

Je kunt ook op je voeding letten wanneer je wintertenen wilt voorkomen of wilt laten verdwijnen. Zorg ervoor dat je gevarieerd eet. Eet veel vitamines en mineralen. Denk aan verse groenten en fruit en eet volkorenproducten. Eventueel kun je zelfzorgmiddelen nemen tegen jeuk, pijn of ontsteking.

Over het algemeen gaan wintertenen na enkele weken wel weer over. Als je er echter last van hebt, blijf je er gevoelig voor en zul je in de winterperiode last hebben van je winterhanden, wintervoeten en/of wintertenen.

Preventie

De beste manier om wintertenen te voorkomen is door niet blootgesteld te worden aan kou en vervolgens hitte. Het is daarom niet verstandig om koude voeten op te warmen bij de kachel, maar om geleidelijk aan op te warmen. Draag bij koud weer warme kleren en smeer jezelf in met crème, met name op plekken die gevoelig zijn voor kou. Daarnaast is een goede doorbloeding belangrijk, draag dus geen strakke en beknellende kleding.

Wanneer medische hulp zoeken?

Bij ernstige klachten kan de huisarts nifedipine voorschrijven.