Winderigheid

Flatulentie

Symptomen

Flatulentie is een ander woord voor winderigheid. Iedereen kent het verschijnsel winderigheid wel, omdat de meeste mensen gemiddeld 15 winden per dag laten. Meestal onopgemerkt, maar soms ook niet. Dit laatste kan erg gênant zijn.

De oorzaak van de winderigheid bevindt zich in de darmen. Er heeft zich daar gas gevormd omdat je bijvoorbeeld lucht ingeslikt hebt, te snel of moeilijk verteerbaar voedsel hebt gegeten of koolzuurhoudende drank hebt gedronken. Ook weinig beweging kan leiden tot extra winderigheid.

Je hebt last van flatulentie als je aanzienlijk meer winden laat dan gemiddeld, of als je last hebt van opboeren en een opgeblazen gevoel. De klacht komt vaker voor naarmate de leeftijd toeneemt.

Behandeling

Er zijn bepaalde soorten voedsel, die lastig verteerd worden. De dunne darm bevat enzymen die verschillende koolhydraten verteren. Als deze enzymen onvoldoende kunnen werken, hebben de bacteriën die in de dikke darm het proces voltooien, een probleem. Hierdoor blijven er restproducten over in de vorm van gas en zuur. Het gas komt naar buiten als de bekende wind, maar het zuur tast ook de darmwand aan en kan ontstekingen bevorderen.

Voedsel waarbij winderigheid verhoogd kan optreden zijn melk (vanwege het ontbreken van het lactose-enzym na de zuigelingentijd), bonen (want daar zitten veel onverteerbare koolhydraten in), zetmelen en suikers.

Preventie

Om flatulentie te voorkomen, kun je denken aan het volgende:

  • Regelmatig eten en geen maaltijden overslaan
  • Rustig eten, goed kauwen, niet te veel praten tijdens het eten
  • Producten vermijden die extra gasvorming geven, zoals koolzuurhoudende frisdranken, bier, light-producten, peulvruchten, koolsoorten, ui, prei e.d
  • Geen kauwgom eten, stoppen met roken

Wanneer medische hulp zoeken?

Winderigheid is eerder lastig dan gevaarlijk. Een bezoek aan de huisarts is dan ook meestal niet noodzakelijk. Heb je ook andere klachten, zoals diarree met slijm en/of bloed, een veranderd ontlastingspatroon, aanhoudende buikpijn of gewichtsverlies dan is een bezoek aan de huisarts wel noodzakelijk.