Week 9: Een ei

De ellebogen, schouders, heupen en knieën ontwikkelen zich deze week. Ook de smaakpapillen vormen zich op de tong, waarmee later smaken onderscheiden kunnen worden. Het rompje verandert iets van houding, doordat het nekje begint te groeien en ook de oogleden zijn bijna volgroeid.

Over jou

Je baarmoeder is nu zo groot als een ei, hierin zwemt je kleine die nu 3 cm lang is! Had je voorheen moeite met je baarmoeder voelen? Wanneer je nu op je rug ligt en met je handen net boven je bekken duwt, zul je goed voelen dat er een klein hard balletje zit.
Je baarmoeder wordt natuurlijk alleen maar groter, maar ook jij kan letterlijk gaan groeien!

Door de zwangerschap kunnen veel organen zich gaan opzetten. Ook je enkels en voeten kunnen gaan opzwellen, waardoor lopen zwaarder en pijnlijker wordt. Maar denk bijvoorbeeld ook aan je darmen. Deze kunnen zich door de druk gaan opblazen, waardoor jij een harde en bollere buik krijgt. Dit hoeft dus niks met de grootte van je kindje te maken te hebben! Houd je veel vocht vast en is je gezicht wat dikker dan normaal? Dit komt helaas ook door de zwangerschap. Een goede doorbloeding is belangrijk, je gezicht masseren door crème te smeren kan helpen, dit geldt ook voor de benen en enkels. Het klinkt voorspelbaar, maar ook hier is een goede voeding van belang. Blijf gezond en gevarieerd eten, dit is de beste manier om vervelende kwaaltjes zo goed mogelijk tegen te gaan én de beste manier om je baby zo goed mogelijk te laten ontwikkelen.

Ontwikkelingen in je buik

Deze week beginnen de vliesjes tussen de vingers en tenen te verdwijnen. Hierdoor zien de handjes en voetjes er meer menselijk uit en kunnen de teentjes en vingertjes los van elkaar bewogen worden. Er wordt nu een begin gemaakt aan de gewrichten. Zo zullen eind deze week de ellebogen en schouder ontwikkeld zijn. Ook de knieën en heupen worden gevormd.

Het proces dat de neusholte van de mond scheidt, zal deze week starten. Hierbij wordt het gehemelte volledig gevormd en zal er dus een scheiding tussen de mond en neus ontstaan. Dit proces duurt in totaal vijf tot zes weken. Daarna zijn het neusje en mondje volgroeid, waarbij ook de smaakpapillen op de tong aanwezig zijn.

De oogleden zijn bijna af en zullen zo de komende weken de oogjes bedekken. De oogjes blijven dus gesloten, totdat er rond week 26 voor het eerst geknipperd wordt. De vorm van het lijfje gaat ook veranderen. Deze stond vanaf week 4 in een kromme houding, waarbij het hoofdje naar voren gebogen was. Door de groei van het nekje, die deze week steeds duidelijker zichtbaar is, gaat het hoofdje rechter staan. Zo krijgt je baby een meer natuurlijke houding, waarbij het rompje niet meer krom staat.

Weetje

Je baarmoeder zal nog flink groeien en uiteindelijk het formaat van een grote watermeloen krijgen!