Week 8: Het geslacht

Je baby is nu 2 cm groot en zal elke dag 1 mm groeien. Het hartje is verder ontwikkeld en heeft nu twee hartkamers. Er zitten twee kleine schijfjes aan de zijkanten van het hoofdje, deze zullen later uitgroeien tot oortjes. Deze week begint ook de ontwikkeling van de geslachtsorganen.

Over jou

Last van pijnlijke borsten? Zitten je bh's en topjes duidelijk strakker? Je borsten zijn druk bezig met ontwikkelen én groeien! Niet zo gek dus dat ze erg gevoelig zijn bij aanraking. Tijdens je zwangerschap kun je zelfs twee hele cupmaten groeien! Dit verschilt echter sterk per persoon, maar jij zult zelf goed aanvoelen welke maatregelen je kunt nemen. Bij een sterke groei van de borsten is het slim om een verstevigende bh te kopen die je borsten genoeg ruimte geven en tegelijkertijd ondersteuning bieden.

Lig je het liefst elke avond om halfacht al op bed? Deze vermoeidheid kon de afgelopen weken al opspelen, maar je futloze gevoel zal nu iets meer toenemen. Je lichaam is ontzettend hard aan het werk en vanaf deze week stroomt er 45% meer bloed door je lichaam dan voorheen. Het rondpompen van dit bloed kost erg veel energie, wat leidt tot de vermoeidheid. Luister goed naar je lichaam en zorg voor rust wanneer je dit nodig hebt. Een aantal keer vroeg naar bed kan helpen, maar denk ook aan middagdutjes! Een dutje tussendoor zorgt ervoor dat je lichaam zich kan opladen, zo krijg jij een dosis energie en ben je de rest van de dag fitter.

Ontwikkeling in je buik

Op het moment van de bevruchting was het geslacht al bepaald, maar vanaf deze week zie je dat ook terug in de ontwikkelingen. Bij meisjes wordt de basis gelegd aan de eierstokken. Ook de kanalen van Müller, de buisjes voor het voortplantingssysteem, zullen gevormd worden. Bij jongetjes is de groei van de testikels begonnen, deze hebben iets langer de tijd nodig en zullen pas rond week 25 volgroeid zijn.

Er wordt hard gewerkt aan de botten en gewrichten, die nu nog volledig uit fragiel kraakbeen bestaan. Door verkalking zal dit steeds iets harder worden. Het begin van het skelet is al gemaakt, er zijn zelfs al piepkleine vingerkootjes! De vingertjes zijn goed te zien, maar worden nog met elkaar verbonden door vliesjes die veel lijken op zwemvliesjes.

Het hoofdje is vanaf nu naar voren gebogen, dit komt door het gewicht van de hersentjes. Door dit gewicht en de grootte van het hoofdje, zal deze houding voorlopig zo blijven. Het lijkt nu alsof het hoofdje direct aan het lichaampje vastzit, dit komt omdat er nog geen nekje aanwezig is! Hier wordt eind deze week mee begonnen. Ook de kin is nog niet goed zichtbaar, dit komt door de bovenkaak die sneller groeit dan de onderkaak. De basis voor het strottenhoofd is gevormd en de oortjes zitten nu als schijfjes aan de zijkant van het hoofdje. Deze zullen zich nog omhoog verplaatsen voordat ze hun definitieve positie innemen.

Wist je dat...

De basis voor het gebit al aanwezig is? Er zijn nu al verdikkingen in het mondje aanwezig, waar later de melktandjes ontstaan!