Week 7: Zwangerschapskwaaltjes

De knobbeltjes aan de zijkanten van het lichaampje groeien deze week uit tot armpjes en de contouren van de handjes worden zichtbaar. Het hoofdje was al groot, maar zal nu nog verder groeien door de ontwikkeling van de hersentjes. Het huidje is flinterdun en doorzichtig, dit zal voorlopig ook nog zo blijven.

Over jou

Deze week blijven de zwangerschapskwaaltjes aanhouden, er kunnen ook nieuwe kwaaltjes bijkomen. Dit komt door de hormoonhuishouding die nu flink in de war is geschopt. Je lichaam reageert hier direct op, wat leidt tot misselijkheid en vermoeidheid. Ook de darmen kunnen van slag raken met verstoppingen tot gevolg. Dit komt doordat veel water uit jouw lichaam nu gebruikt wordt voor de aanmaak van het vruchtwater. Blijf dus voldoende water drinken en eet vezelrijk voedsel, dit zal de werking van de darmen goed doen.

Besteed ook voldoende aandacht aan goede hygiëne. Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch wordt de noodzaak hier vaak van vergeten. Zorg dat je desinfecterende zeep in huis hebt, zodat schadelijke bacteriën geen kans krijgen. Pas ook op met het bezoeken van zieke mensen die bijvoorbeeld de griep, koorts of een keelontsteking hebben. Zij kunnen bacteriën verspreiden waar jij vervolgens ziek van kunt worden.

Soms last van een beetje bloedverlies? Dit hoeft niets ernstigs te betekenen en heeft in de meeste gevallen te maken met restjes bloed die ontstaan zijn tijdens het innestelen van het eitje. Dit oude bloed wordt afgestoten waardoor jij druppeltjes bloed kunt opmerken. Ook kan het zijn dat er een bloedvaatje is gesprongen, dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het vrijen. Blijft het niet bij wat druppeltjes en verlies je veel bloed? Informeer dan meteen je huisarts of verloskundige.

Ontwikkelingen in je buik

Je vruchtje begint steeds meer op een mensje te lijken. De knobbeltjes aan de zijkanten van het lichaampje groeien uit tot armpjes. De eerste ontwikkeling is die van het bovenarmpje en onderarmpje. Later deze week krijgen de handjes hun eerste vorm. Dit heeft nog meer iets weg van een rond schijfje, maar later zullen hier vijf vingertjes uit groeien. De groei van de beentjes is ook begonnen, maar deze gaat iets langzamer. De voetjes lijken nu nog op zwemvliesjes, deze zullen de aankomende week verder ontwikkelen waardoor de vorm van de voetjes steeds duidelijker wordt.

Het lichaampje is nu 1 cm lang, zo groot als je pinknagel. Hiervan neemt het hoofdje ruim twee derde in beslag. In verhouding is het hoofdje dus ontzettend groot! Dit blijft een groot deel van de zwangerschap zo. Pas rond de dertigste week kloppen de verhoudingen. De komende weken zal het hoofdje nog groter groeien. Dit komt doordat de ontwikkeling van de hersentjes nu begint, waardoor deze in omvang toenemen.

Wist je dat...

Het huidje nu flinterdun en zelfs doorschijnend is? Rond week 10 kun je zelfs de bloedvaatjes door de huid zien lopen!