Week 6: Garnaaltje

Het hartje moet zich nog veel verder doorontwikkelen en bestaat nog uit één kamer in plaats van twee, maar toch is er een bijzonder moment aangebroken: het hartje klopt! Vanaf deze week zijn deze hartkloppingen zelfs al te zien bij een vaginale echo.

Over jou

Snel misselijk en vermoeid? En moet je opeens vaker plassen? De eerste zwangerschapskwaaltjes zijn een feit. Tijdens de eerste weken van je zwangerschap zijn deze jammer genoeg volop aanwezig. Omdat er meer bloed door de nieren moet stromen, zijn deze actiever dan normaal. Hierdoor voeren ze afvalstoffen sneller af en dat veroorzaakt het vele plassen. Let er wel op dat je voldoende water blijft drinken, want voor de ontwikkeling van je kindje en voor het aanmaken van vruchtwater is veel vocht nodig.

Tegen de vermoeidheid en misselijkheid is helaas niet veel te doen. Dit zijn kwaaltjes die veroorzaakt worden door de opspelende zwangerschapshormonen. Gelukkig verdwijnen deze kwaaltjes rond week 10 vanzelf. Tot die tijd is het belangrijk om zo goed mogelijk naar je lichaam te luisteren. Neem rust wanneer dat nodig is en ook een middagdutje kan helpen bij vermoeidheid. Elke ochtend een glas water drinken kan je ochtendmisselijkheid verminderen en ook gezonde voeding is aan te raden.

Toe aan ontspanning? Pas dan op met sauna's, zonnebanken en andere ruimtes waar de temperatuurwisselingen groot zijn. Je ongeboren kindje kan hier niet goed tegen en het doet de ontwikkelingen van de organen geen goed. Er zijn ook andere situaties waar een sterke temperatuurwisseling gevaarlijk kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan koorts, jouw lichaam is dan een aantal graden warmer dan normaal, wat schadelijk kan zijn voor je baby. Twijfel niet en raadpleeg meteen de huisarts!

Ontwikkelingen in je buik

Deze week verandert er veel in je buik. Je vruchtje is gegroeid naar een lengte van 5 mm en lijkt op een klein garnaaltje. Het hoofdje, staartje en zelfs de stompjes zijn nu al van elkaar te onderscheiden. Toch zie je hier nog geen mensje in, dit komt wanneer de stompjes uitgroeien tot armpjes en beentjes. Er zijn nu ook al piepkleine oogjes gevormd aan beide zijkanten van het hoofdje. De vorming van het neusje, mondje en de oortjes begint, net als de basisaanleg voor de darmen, longen en nieren.

Op dit moment is het hartje het eerste functionerende orgaan. De hartkamers moeten zich nog ontwikkelen en ook de grootte van het hart zal veranderen, maar het hartje klopt al wel! Dit zou je bij een vaginale echo zelfs al kunnen zien. Hierbij wordt een piepkleine camera ingebracht waardoor je de eerste beelden van je baby kunt waarnemen.

In het hoofdje is de ontwikkeling van de neurale buis volop aan de gang. Uit de neurale buis groeit het ruggenmerg en de hersenen. De nu nog open buis kun je het beste zien als een ritssluiting waarvan de zijkanten op het ruggetje aan elkaar groeien naarmate de zwangerschap vordert. Het is van groot belang dat deze 'ritssluiting' goed sluit, anders ontstaat een open ruggetje. Let daarom dus extra goed op het innemen van voldoende vitamines, zoals vitamine D en laat mogelijk schadelijke voeding staan.