Week 5: Spelletjes

Het gedrag en karaktertje van je baby is inmiddels ontwikkeld. Hierdoor weet jij wat je kindje leuk vindt, waar hij of zij om moet lachen en wat de verschillende type huiltjes betekenen. Je kindje ziet steeds meer, waardoor je verschillende spelletjes kunt spelen. Deze spelletjes zijn niet alleen heel leuk, maar versterken ook jullie band.

Over jou

Een maand geleden werd jouw kindje geboren, in de tussentijd is er enorm veel veranderd, in jouw lichaam, maar ook in huis! Je lichaam is ondertussen goed hersteld van de bevalling, de meeste kwaaltjes zijn verdwenen en jij bent weer actief bezig. De dagelijkse routine zit er goed in en het huishouden draait volledig om de kleine. Door alle feestvreugde en kraambezoek merkte je misschien niet hoe moe je was. Er is een grote kans dat je hier nu pas last van krijgt, ook omdat je kleine nu 's avonds minder goed doorslaapt. Juist nu alles op rolletjes lijkt te lopen is het belangrijk om goed aan jezelf te denken. Al je energie gaat uit naar de verzorging van je baby, dus je persoonlijke verzorging kan er weleens bij inschieten. Blijf goed eten en maak regelmatig een wandeling. Zorg dat je 's middags slaap inhaalt, wanneer je 's avonds wakker hebt gelegen en zorg voor voldoende ontspanning. Heb je geen hulp in huis en moet je alles zelf doen? Probeer dan zoveel mogelijk te combineren. Door te wandelen met je kleine, wordt hij of zij als het ware in slaap geschommeld. Zo krijg jij je lichaamsbeweging en bij thuiskomst, zal je baby heerlijk slapen. Hét moment om iets voor jezelf te doen. Als de kleine wakker is, kunnen jullie samen in bad om vervolgens te eten. Merk je dat het toch erg lastig is? Vraag dan vrienden of familieleden om te helpen, zij zullen het meer dan leuk vinden om met de kleine bezig te zijn en zo kun jij ondertussen het huis op orde brengen of iets voor jezelf doen.

Over je kindje

Je baby is nu al een maand oud! De tijd lijkt misschien voorbij te vliegen, sta dus goed stil bij alle ontwikkelingen die je kindje maakt. Pak eens wat geboortefoto's erbij en kijk goed hoe je baby gegroeid is. Van klein en kwetsbaar naar een mooie en stralende baby met een dik en rozig huidje. Je kleine is niet alleen van uiterlijk veranderd, ook het gedrag en karaktertje hebben zich ontwikkeld! Je weet nu wat je baby leuk vindt, wanneer hij of zij moet lachen en ook wanneer er gegeten of geslapen moet worden. Op dit moment verandert ook het slaapritme, eerst werd er tussen de voeding door geslapen, maar nu zul je merken dat je baby steeds langer wakker is. Het moment om meer leuke dingen met je kleine te doen! De oogjes krijgen steeds beter zicht en zien nu alle vormen op een afstand van 30 a 40 cm scherp. Met de weken wordt het gezichtsveld steeds groter. Je baby krijgt nu steeds meer te zien en neemt op zijn of haar gemakje alles waar. Je kunt al proberen te spelen met je kleine. Voorwerpen met een felle kleur of zachte geluidjes (te harde geluiden laat je baby schrikken), zullen favoriet zijn. Ook kun je met de handjes van je baby spelen, deze waren eerst nog vaak in vuistjes gebald, maar nu merk je dat ze ontspannen zijn. Klappen met de handjes is een leuk spelletje en als je dit vaak genoeg doet, zul je merken dat je baby dit uiteindelijk zelf gaat doen! De spelletjes zijn niet alleen heel leuk, maar versterken ook jullie band. Je krijgt steeds meer te weten over je kleine en dat is bijzonder!

De eerste 12 weken wordt aangeraden om je kindje vitamine K druppels te geven wanneer je borstvoeding geeft. Het voedingscentrum raadt 150 microgram vitamine k-druppels per dag aan. Ook vitamine D is een waardevolle aanvulling aangezien je kindje zelf niet veel in aanraking komt met vitamine D. De aanbevolen hoeveelheid is 10 microgram per dag.

Tip

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.