Week 5: Rijstkorrel

Het embryo is nu net zo groot als een kleine rijstkorrel of de kop van een speld. Onder de microscoop kun je eind deze week al een kopje en een staartje van elkaar onderscheiden. Ook begint de ontwikkeling van het hartje en de ruggengraat. Jij kunt last krijgen van ochtendmisselijkheid en zelfs van wisselende stemmingen.

Over jou

Je weet nu zeker dat je zwanger bent! Misschien ben je 's ochtends al misselijk en heb je last van stemmingswisselingen. Hét moment om extra goed op je voeding te letten! Tijdens je zwangerschap is het van groot belang dat je alle nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt, alleen zo kan je baby zich volop ontwikkelen. Ook voor jouw lichaam is het belangrijk dat alle voedingstoffen aanwezig zijn. Een aantal stoffen kun je zelf niet of onvoldoende aanmaken, daarom is het belangrijk om extra vitamines te slikken.

Slik je al foliumzuur? Dan kun je hiermee tot de tiende week doorgaan. Slik je nog geen foliumzuur? Dan is het verstandig om hier zo snel mogelijk mee te beginnen. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt ontwikkeld. Het verkleint de kans op aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, zoals een hazenlip of een open ruggetje. Daarnaast verklein je het risico op het neurale buisdefect. Dit defect zorgt ervoor dat het ruggenmerg en de hersentjes niet goed kunnen ontwikkelen. Het is dus juist in de eerste weken erg belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen, zo'n 400 tot 500 gram per dag. Ook vitamine D kun je tijdens je zwangerschap erg goed gebruiken. Vitamine D zorgt voor voldoende beschikbaarheid van calcium, dat nodig is voor de botopbouw van je ongeboren kindje. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om 10 mg vitamine D per dag in te nemen.

Je kunt nu meer trek krijgen in bepaalde voeding en lekkernijen. Kijk hier goed mee uit, want niet alles is even gezond voor je ongeboren kindje. Er zijn voedingsmiddelen die zelfs schadelijk zijn! Sigaretten roken, alcohol en drugs zijn vanzelfsprekend uit den boze, maar er zijn ook lekkernijen die onschuldig lijken, terwijl ze ernstige schade aan je baby kunnen toebrengen. Zo moet je Franse kazen voorlopig laten staan, deze kan de schadelijke listeriabacterie bevatten. Je herkent dergelijke kaas aan het label 'au lait cru'. In rauw vlees, zoals tartaar en filet americain, kan de gevaarlijke parasiet toxoplasmose zitten. Deze belemmert de ontwikkelingen van je baby en vergroot de kans op afwijkingen. De parasiet zit overigens ook in de meeste kattenbakken, let hier dus goed op en laat iemand anders deze verschonen!

Ontwikkeling in je buik

De kop van een speld of een piepklein rijstkorreltje; dat bevindt zich nu in jouw buik. Voorheen was er nog niet veel te 'herkennen', maar op dit moment kun je onderscheid maken tussen een kopje en een staartje. De herkenbare vorm van een ongeboren baby wordt vanaf nu steeds beter zichtbaar. Eind deze week begint de ontwikkeling van het hartje, de ruggengraat en het centrale zenuwstelsel. Het embryo is pas 2 mm groot, maar bereidt zich nu al voor op een groeispurt!