Week 42: Over tijd

Je kindje heeft het blijkbaar nog goed naar zijn of haar zin in jouw buik. Jij bent misschien iets minder enthousiast en vraagt je af wanneer de bevalling nu eindelijk zal beginnen. Het voelt misschien alsof je kindje al dagen of weken eerder had mogen komen, toch ben je pas ná deze week officieel over tijd.

Over jou

Misschien ben je vorige week naar het ziekenhuis geweest of heb je voor deze week een afspraak staan. Dit is ter controle van de placenta. Na 40 weken kan je placenta wat verouderen wat ervoor zorgt dat de hoeveelheid vruchtwater afneemt. Als je placenta haar functie heeft verloren, kan er een tekort aan zuurstof ontstaan en ontvangt je kindje minder voeding. Ook moet je dan een beetje hulp krijgen om de bevalling op gang te brengen. Je wordt dan ingeleid, dit klinkt misschien eng, maar dit is alleen maar gunstiger voor je bevalling. De weeën zullen zo een stuk sneller komen, waardoor je kindje sneller ter wereld wordt gebracht. Uiteraard kan de placenta ook volledig gezond zijn, maar het kan geen kwaad om hier even naar te laten kijken.

Een bevalling in deze week heeft vaak iets meer moeite om te starten, zelfs wanneer de placenta nog volledig gezond is. Daarom zijn er wat manieren om de weeën op te wekken en zo de bevalling sneller te laten starten. Zo kunnen je vliezen gebroken worden door met een naald de baarmoederzak door te prikken. Op dat moment verlies jij het vruchtwater, wat leidt tot weeën. Een andere methode is het inbrengen van hormonen in de vagina, deze komen zo in de baarmoeder terecht en wekken de bevalling op. De laatste methode is het gebruik van oxytocine, dit zorgt ervoor dat de hormonen direct in het bloed worden opgenomen, waardoor de weeën opgewekt worden.

De artsen en zusters zullen er alles aan doen om jouw kindje gezond op de wereld te brengen. De bevalling kan lastig zijn of heel lang duren, maar onthoud dat je hier iets prachtigs voor terug krijgt! Je zwangerschap is voorbij en je kindje is geboren. Tijd voor een nieuwe periode en tijd om te genieten!

Over je baby

Er is nu bijna geen huidsmeer op het velletje, wat ervoor zorgt dat de vingertjes en teentjes er wat gerimpeld uit zien. Dit is niet erg en zal na de geboorte vanzelf weer herstellen.

Je kindje zal iets zwaarder zijn dan gemiddeld, doordat hij langer de tijd heeft gehad om reserves aan te maken. Dit is overigens niet erg, extra reserves kunnen geen kwaad!