Week 41: Drie fases

Je bevalling bestaat uit drie fases, waarschijnlijk heb je hier al veel over gelezen, maar hier heb je alles nog even op een rijtje. De geboorte van je kindje komt steeds dichterbij er is een 90% kans dat je binnen nu en 10 dagen bevalt.

Over jou

Als je nog niet bevallen bent, komt het moment nu écht bijna! De grens van 40 weken is overschreden en dat betekent dat er 90% kans is dat je binnen 10 dagen bevallen bent.

Wanneer het moment dan eindelijk zo ver is, kun je de geboorte van je kindje in drie fases onderscheiden. In de eerste fase vindt de ontsluiting plaats, dit betekent dat de baarmoedermond zich gaat openen. De gemiddelde snelheid van de ontsluiting is een uur per centimeter. Hoe meer jij je ontspant, hoe sneller de ontsluiting zal gaan. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan, tijdens de ontsluiting gaan de weeën gewoon door, wat soms erg onprettig aan kan voelen. De laatste centimeters zullen het pijnlijkst zijn, je weeën zijn dan op z'n sterkst en noem je persweeën. Deze weeën zorgen voor een harde druk op de onderkant van je buik wat erg vervelend aanvoelt. Ondanks de pijn is dit een hele opluchting voor je, je kindje komt nu steeds verder het geboortekanaal in!

Fase twee is aangebroken. Je baby bevindt zich in het geboortekanaal en jij hebt voldoende ontsluiting. Met 10 cm ontsluiting mag je beginnen met persen en begint 'de uitdrijving', zo noem je dit gedeelte van de bevalling waarbij je kindje letterlijk het lichaam uitgedreven wordt. Tijdens deze fase ben jij ontzettend hard aan het werk! Door flink te persen zal je kindje geboren worden, dit kan uren duren. De verpleging en je familie/vrienden zullen jou er doorheen helpen. Ze doen er alles aan om jouw bevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen!

Wanneer je kindje geboren is breekt fase drie aan. Dit is de nageboorte, je lichaam stoot de placenta en de vliezen af, waardoor deze via de baarmoedermond naar buiten zullen komen. Op dit moment zul je hier weinig van meekrijgen, je kindje is immers net geboren. Vaak mag je hem of haar meteen zien en dit beeld zal je gedachten alleen maar bij jouw kindje houden! Alles om je heen vergeet je even en je voelt je meteen stukken beter. Wanneer je kindje gewassen is en jij hem of haar mag vasthouden zal dit geluk alleen maar groter worden. Vaak merk je pas uren later hoe moe en uitgeput je eigenlijk bent.

Over je baby

Als je baby nog niet geboren is zal het huidsmeer steeds meer loslaten, waardoor er meer witte vlokjes in het vruchtwater terechtkomen. Dat het huidsmeer loslaat is niet erg, uiteindelijk was dit ook bij een eerder geboren kindje vanzelf afgestoten. Het kan er alleen voor zorgen dat je kindje na de geboorte een wat droge huid heeft. Het gebruik van babycrème lost dit probleem snel op.