Week 40: Wachten

Wachten, wachten en nog meer wachten. Niemand weet precies wanneer, maar je kindje kan echt elk moment ter wereld komen. Een spannende tijd, dus zorg voor voldoende afleiding en ontspanning.

Over jou

Het is nu echt aftellen, niemand die weet wanneer je precies gaat bevallen, maar dit kan toch echt elke minuut beginnen! Het blijft lastig om zo in afwachting te zitten, je kunt immers ook pas met 42 weken bevallen. Denken aan het begin van je bevalling is natuurlijk verstandig, maar probeer dit niet je dagelijkse leven te laten beïnvloeden. Veel vrouwen gaan niet meer ver van huis en durven niet alleen te zijn. Dit is begrijpelijk, je wilt niet alleen zijn als je vliezen breken en zeker niet ergens langs de kant van de snelweg. Maar als jij je goed voelt en graag nog een wandeling of boodschap doet, laat je dan niet tegenhouden! Heel de dag binnen wachten is immers ook niks. Ben je toch bang om het huis te verlaten? Zorg dan dat je leuke dagjes thuis plant met vrienden en familie. Zo gaat de tijd sneller voorbij en heb jij even geen zorgen aan je hoofd.

Misschien heb je enkele weken geleden al een tas gemaakt voor het geval de bevalling plotseling begint. Zo heb je alle benodigde spulletjes bij de hand en hoef je op het moment alleen maar deze tas mee te nemen. Heb je deze tas nog niet? Zorg dan snel dat deze klaarstaat! Denk aan een setje kleding voor jou, maar ook rompertjes en kleertjes voor je kleine. Een foto- of cameratoestel met volgeladen accu en je mobiel met bijpassende oplader mag je ook niet vergeten! Verder is het fijn als je wat leeswerk of puzzelboekjes meeneemt. Na de bevalling kun je namelijk een paar dagen moeten blijven. Zo heb je iets voor jezelf en kun je de tijd doden als er geen bezoekuur is.

Over je baby

Je kindje is nu ruim 3400 gram en 50 cm lang. Het hoofdje heeft een doorsnede van 9,5 à 10 cm. Niet alleen je baby is nu volgroeid, ook de navelstreng. Deze bestond eerst nog uit een flinterdun draadje, maar is nu uitgegroeid tot een sliert van maar liefst een halve meter! De navelstreng is ruim 1cm dik en daardoor goed sterk. Na de bevalling zul je merken dat het doorknippen van de navelstreng nog knap lastig kan zijn!

Tijdens de bevalling is het niet alleen voor jou hard werken, ook voor je baby! De hartslag zal dalen door de druk op het hoofdje. Hierbij zal het hoofdje ook nog is gaan vervormen om zo makkelijker door het geboortekanaal te komen. Daarnaast is de bevalling een enorme gebeurtenis, de vertrouwde warme buik wordt verlaten voor een nauwe en smalle gang. Je kindje hoort allerlei nieuwe geluiden en voelt dingen die hij of zij nooit eerder voelde. Uiteindelijk komt je kleine plotseling in een koude ruimte terecht met hele felle lichten, best even wennen!

Wist je dat...

Je geen reden hebt om te denken dat jij niet zou kunnen bevallen? Alle vrouwen kunnen het, jij dus ook! De bevalling loopt natuurlijk bij iedere vrouw anders, maar elk vrouwenlichaam is geschikt om een kindje te baren!