Week 4: Zwanger!

Je bent zwanger! Op dit moment verwachtte jij een menstruatie die nooit kwam. Een zwangerschapstest geeft je volgende week pas het juiste antwoord. Op dit moment zat je dus nog in spanning, misschien verwachtte je de zwangerschap al een beetje, maar dit kan ook als een complete verassing zijn gekomen.

Je had deze week eigenlijk ongesteld moeten worden, maar door de bevruchting bleef de bloeding weg. Denk eens terug aan deze week, had je al last van gevoelige borsten? Op het moment zelf dacht je hier waarschijnlijk niet over na, maar door de verandering in je hormoonhuishouding ontstond deze gevoeligheid meteen al! Vanaf deze week kon je dan ook aan alles merken dat je lichaam zich begon klaar te maken voor de zwangerschap.

De zygote (het allereerste stadium van de bevruchting) is inmiddels tientallen keren opgesplitst in twee cellen. Hierdoor is er nu al een klompje cellen te onderscheiden, die zich veilig heeft genesteld in het slijmvlies van jouw baarmoeder. Het klompje met duizenden cellen is hard aan het groeien en elke cel krijgt zijn eigen taak. Vanaf dit moment gebruik je de naam 'embryo'.

Het embryo, dat nu 1 à 2 mm groot is, is hard bezig met ontwikkelen en dat zorgt voor flink wat werk in jouw buik. Op dit moment bevat het vruchtje al een dooierzakje en een vruchtvlies en ontstaan de kiemvliezen, waar later alle organen uit ontstaan. Het gehele klompje cellen wordt gevoed door de bloedvaten uit jouw baarmoederwand! Hierdoor kan jij je behoorlijk futloos, raar of anders dan normaal voelen.