Week 4: Lachen

Je kindje lacht al langere tijd, maar voorheen was dit ongecontroleerd. Vanaf deze week lacht je kindje echt uit reactie op dingen die in de omgeving gebeuren. Jij voelt je steeds beter, maar een vaste dagindeling creëren kan nog lastig zijn. Ook het verzorgen van je baby kan meer tijd in beslag nemen dan je had verwacht.

Over jou

De vermoeidheid is als het goed is afgenomen, waardoor jij alle dagelijkse bezigheden weer kunt doen. Misschien ben je al helemaal gewend aan je nieuwe dagindeling en loopt alles op rolletjes. Je hebt een nieuw ritme ontwikkeld en je baby krijgt al een redelijk vast slaappatroon. Als de kleine slaapt kun jij makkelijk iets voor jezelf doen, doe dit dus ook! Geniet van wat ontspanning of een goed gesprek met vriendinnen. Zodra de kleine wakker is, vraagt hij of zij alle aandacht, maak dus goed gebruik van deze kleine rustmomentjes.

Vind je het nog lastig om je dagindeling aan te passen aan je baby? Noteer dan goed wanneer de kleine dutjes doet. Als je dit op papier hebt staan is alles meteen een stuk overzichtelijker en bovendien heb je zo een goed idee van wat je wanneer kunt plannen. Vraag ook gerust hulp aan vrienden en familie, zij zullen je maar al te graag bijstaan! Als je het fijn vind kun je ook een planning maken met vaste tijdstippen van wassen, voeden, slapen en verschonen. Zo weet je elke dag wanneer je waar aan toe bent, wat voor meer regelmaat kan zorgen.

Het verzorgen van je baby kan een hele dagtaak zijn. De afgelopen weken heb je steeds meer geleerd, waardoor het verzorgen je steeds makkelijker af gaat. Toch kun jij je nog onzeker voelen, want doe je alles wel goed? Vergeet je niks? Ook hier is het handig om een lijstje bij te houden, uiteindelijk gaat alles vanzelf en weet je precies wat je moet doen, maar voor deze week kan het nog een handig geheugensteuntje zijn. Vraag ook familie en vriendinnen naar tips, wie weet zit er een goed idee tussen!

Heb je nog last van aambeien? Bij sommige vrouwen ontstaan deze direct na de bevalling, bij andere vrouwen komen ze pas over een paar weken tevoorschijn. Aambeien kunnen ervoor zorgen dat je veel last hebt bij het zitten. Heb je aambeien dan kun je aambeienzalf, aambeiengel of aambeienspray gebruiken. Deze middelen verminderen de pijn en verzachten de jeuk van de aambeien. Ook slinken de knobbels door de huidsamentrekkende stof die er in zit. Zetpillen zijn handig in het gebruik voor inwendige aambeien. Zorg daarbij voor veel vezelrijke voeding en voldoende water. Dit houdt je ontlasting zacht en zorgt ervoor dat er geen nieuwe wondjes ontstaan. Lijken ze maar niet te verdwijnen? Infomeer dan je huisarts, hij kan een laxeerdrankje of zalf voorschrijven.

Over je kindje

Je kindje lachte misschien al snel na de bevalling, maar dit was toen nog ongecontroleerd. Vanaf nu lacht je kindje echt uit reactie op dingen die in de omgeving gebeuren, een bijzonder en ontzettend leuk moment! Er kan niks op tegen een lach van een baby, je zult zien dat familie en vrienden er ook alles aan doen om je kleine te laten lachen. Gekke stemmetjes en gezichtsuitdrukkingen zullen het werk waarschijnlijk al doen! Vraag iemand om deze momenten te filmen, zo kun je later altijd weer genieten van de eerste 'echte' lachjes.

Zoals gezegd wordt de verzorging van je baby steeds intensiever, de kleine wordt actiever en dat merk je! Combineer jouw verzorging met die van je kindje, zo kunnen jullie samen douchen of in bad gaan. Niet alleen heel fijn en handig, maar ook een erg intiem en speciaal moment voor jullie twee. Daarna smeer jij jezelf in met verzorgende crème en je kleine met babyzalf. Nu kunnen jullie er allebei weer tegenaan!

De eerste 12 weken wordt aangeraden om je kindje vitamine K druppels te geven wanneer je borstvoeding geeft. Het voedingscentrum raadt 150 microgram vitamine k-druppels per dag aan. Ook vitamine D is een waardevolle aanvulling aangezien je kindje zelf niet veel in aanraking komt met vitamine D. De aanbevolen hoeveelheid is 10 microgram per dag.

Tip

Zorg bij het douchen of in bad gaan dat de temperatuur van het water rond lichaamstemperatuur is. Zo'n 37 graden is warm genoeg.

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.