Week 39: Einde in zicht

Je baby is startklaar, wat wil zeggen dat er alleen nog een seintje moet komen van jouw lichaam om de bevalling te starten. Op dat moment zullen je vliezen breken en komt het vruchtwater vrij. Let goed op de kleur van het vruchtwater, deze kan namelijk informatie geven over de toestand van je kindje.

Over jou

Het einde is in zicht, een moment waar je lang naar uitgekeken hebt! Je kindje zal eindelijk geboren worden, waarna jij officieel mama bent. Merk je dat je wat minder vrolijk bent en soms zelfs verdrietig? Irritatie, vermoeidheid en een ongelukkig gevoel is eigenlijk heel normaal. Je kunt nu immers zelf niks meer doen om de bevalling te laten beginnen. Het is nu een kwestie van wachten en dat kan erg vervelend zijn. Het huis uitgaan wil je zo veel mogelijk ontwijken met de angst dat je bevalling opeens begint en ook leuke uitstapjes sla je over. Daarnaast neemt je vermoeidheid toe, wat alles nog eens een stukje lastiger maakt. Schaam je dus niet voor je humeur, iedereen zal begrijpen dat het nu erg zwaar voor je is. Luister goed naar je lichaam en zorg voor voldoende ontspanning. Mis je leuke dagjes weg met vriendinnen? Vraag ze bij je thuis te komen en geniet van een leuke film of haal herinneringen boven. Ondanks dat je misschien liever thuis blijft, kun je er alsnog een leuke tijd van maken!

Heb je wel nog alle energie en ga je het liefst elke dag op pad? Doe dit dan vooral! Geniet van dit bijzondere gevoel en maak er zolang het kan gebruik van. Zorg er wel voor dat er altijd iemand met je mee is, voor het geval dat de bevalling begint.

Stel dat de bevalling deze week begint, dan merk je dat als eerste aan het vruchtwater. Wanneer je vliezen breken verlies je dit vruchtwater. Let goed op de kleur ervan, dit kan namelijk wat vertellen over de toestand van je kindje! Bij een troebele, groenige kleur heeft je baby voor het eerst gepoept. Dit kan een teken zijn dat er sprake is van benauwdheid in de buik, raadpleeg dus meteen je verloskundige. Bij een heldere vloeistof met witte vlokjes is alles in orde, je kunt dan rustig wachten tot de eerste weeën beginnen. Onthoud ook wanneer je vliezen breken, vanaf dat moment moet je namelijk binnen 24 uur weeën krijgen.

Over je baby

Je baby is startklaar, klaar om geboren te worden! Het enige waar hij of zij nog op wacht is het juiste seintje van jouw lichaam. Dit sein zet de bevalling in werking, wat ervoor zorgt dat de eerste weeën gevoeld worden.

Het hoofdje is nog steeds soepel genoeg voor de geboorte. Het blijft een gek idee dat het schedeltje nog kan 'bewegen', maar voor jou is dit alleen maar fijner! De schedeldelen schuiven tijdens de geboorte over elkaar, waardoor het hoofdje smaller wordt en zo makkelijk door het geboortekanaal kan bewegen. Na de bevalling krijgen de schedeldelen weer hun oorspronkelijke positie. Toch zal het nog weken duren voordat de schedel volledig vast gegroeid is.

Wist je dat...

Slechts 4% van alle bevallingen op de uitgerekende datum plaatsvindt?