Week 38: Baby volgroeid

Je baby is volgroeid en volledig ontwikkeld. Het enige wat nog groeit tot aan de bevalling is het vetlaagje, zo worden er reserves opgebouwd voor na de geboorte. Als de bevalling deze week begint is je kindje 'op tijd', dit blijft zo tot aan week 42, hierna ben je pas over tijd.

Over jou

Het begint nu echt spannend te worden, je kindje kan elk moment geboren worden! Bij een zwangerschap denk je altijd aan 40 weken, maar vanaf deze week ben je officieel 'op tijd' als de bevalling begint. Het is dus helemaal niet erg of vroeg als je bevalling nu al begint. Na de 42ste week ben je officieel over tijd en heb je een langere zwangerschap dan gemiddeld. Dit hoeft echter niks te zeggen over de gezondheid van je kindje, de een heeft nou eenmaal wat langer de tijd nodig dan de ander.

Het is een bijzonder inspannende tijd geweest en de stress kan nu door de naderende bevalling steeds hoger worden. Praat veel met vrienden en familie, deel je verhaal, je mogelijke angsten voor de bevalling of andere dingen waar je mee zit. Zorg ook voor voldoende rust en haal tussen de middag je slaap in, wanneer je een nacht slecht hebt geslapen. Belangrijk is ook dat je jouw lichaam zo min mogelijk belast. Je buik is nu enorm en dat voel je! Door het gewicht aan de voorkant van je lichaam zak je steeds verder door je rug, waardoor rugklachten kunnen ontstaan. Niet iets waar je last van wilt hebben tijdens je bevalling. Neem dus vaak een warm bad of ga zittend douchen. Blijf ook niet te lang staan, maar pak een stoel of ga even met de voeten omhoogliggen. Hoe meer uitgerust jij bent hoe energieker je aan je bevalling kunt beginnen!

Over je baby

Je kindje is met een lengte van 48 cm en een gewicht van 3200 gram nu echt klaar en volgroeid; hij of zij is voldragen. Komende dagen of weken zullen er geen ontwikkelingen meer plaatsvinden. Alle organen zijn aanwezig en functioneren op eigen kracht. Het enige wat nog tot aan de bevalling doorgroeit is het vetlaagje, zo'n 20 tot 30 gram per dag. Hoe dikker het vetlaagje hoe beter, aangezien er na de bevalling flink wat reserves nodig zijn. Deze reserves moeten aangemaakt worden, omdat je baby na de bevalling de eerste dagen wat gewicht verliest. Dit komt door de plotselinge verandering in omgeving, voeding en temperatuur. De bekende voeding en de vertrouwde warme buik worden ingeruild voor een koude wereld en borstvoeding. Hier moet je kleine erg aan wennen en dat is terug te zien in het gewicht. Ongeveer twee weken na de geboorte zal het geboortegewicht weer bereikt worden.

Wist je dat..

Je baby na de geboorte vaak dezelfde slaappositie inneemt als hij of zij in jouw buik deed? Deze houding voelt vertrouwd en zal de komende maanden terug te zien zijn.