Week 37: Weeën

Het klinkt raar, maar vanaf nu kun je al last krijgen van weeën. Zelfs als de bevalling nog niet is begonnen. Je baarmoedermond is zich aan het voorbereiden op de bevalling, waardoor je soms pijnlijke steken voelt. Ook kun je vanaf nu de slijmprop in de baarmoedermond verliezen. Je voelt je baby nu steeds minder, dit komt door het indalen, hierdoor is er simpelweg te weinig ruimte voor schopjes en andere wilde bewegingen.

Over jou

Het indalen kan nu voor flinke pijnscheuten bij je schaambeen, lies en bovenbenen zorgen. Een warm bad kan verlichting bieden, maar echt verdwijnen doen ze pas na de bevalling. Het klinkt gek, maar je kunt dus nu al last krijgen van weeën, zelfs als je bevalling nog niet is begonnen! Het gaat hier om twee soorten weeën, de eerste noem je indalingsweeën. Hierbij heb je een vasthoudende druk op je onderbuik. Deze druk houdt ongeveer 20 seconde aan en verdwijnt dan weer. Dit gevoel kan zich enkele uren en soms wel een dag lang herhalen. Deze druk is overigens niet gevaarlijk, maar hooguit wat vervelend, omdat je het gevoel krijgt dat je steeds moet plassen.

Een tweede soort zijn de voorweeën. Deze weeën zijn ervoor om de baarmoedermond gereed te maken en voor te bereiden om zich te openen als de echte weeën beginnen. Deze voorweeën komen onregelmatig en verschillen van lengte. Je kunt ze goed voelen en soms zal dit een vervelend en pijnlijk gevoel geven. Probeer je op zo'n moment niet te concentreren op je pijn, maar ga iets anders doen! Wanneer je jezelf afleidt zul je merken dat de voorweeën sneller voorbij gaan en daarnaast minder pijnlijk zijn.

In je baarmoedermond zit nu nog een slijmprop, die je baarmoeder afsluit om zo je baby te beschermen tegen ziektes en infecties. Omdat je kindje nu volgroeid is en een eigen immuunsysteem heeft ontwikkeld, is de slijmprop niet meer nodig. Komende dagen kun je deze dan ook verliezen. De slijmprop kan in zijn geheel jouw baarmoedermond verlaten, maar ook stukje bij beetje. In dat geval kan het zijn dat er dunne sliertjes bloed meekomen. Maak je hier geen zorgen over! Dit gaat nou eenmaal gepaard met het verliezen van de slijmprop. Ben je toch bezorgd? Dan kun je jouw verloskundige inlichten, zij zal je alles uitleggen en desnoods een controle uitvoeren. Het verliezen van de prop is trouwens geen indicatie voor het tijdstip waarop je kindje geboren wordt.

Over je baby

Het drinken van vruchtwater is erg belangrijk geweest, hierdoor kan je kleine nu namelijk tegelijkertijd zuigen, slikken en ademen. Zo kan er na de geboorte direct borstvoeding gegeven worden! Dit betekent overigens niet dat er niet meer van het vruchtwater gedronken wordt. Het drinken blijft doorgaan tot aan de geboorte met zo'n 400 ml per dag. Het vruchtwater bevat nu naast de huidschilfertjes, haartjes en urine ook nog eiwitten, vetten en enzymen. Om het vruchtwater schoon te houden wordt het nu elke drie uur ververst!

Je kindje is nu ruim 3100 gram zwaar en 46 centimeter lang. Door deze grote omvang en het indalen, zal er veel minder bewogen worden. Simpelweg, omdat hier geen plek meer voor is! De beentjes zijn helemaal opgetrokken en de armpjes liggen voor het lichaampje. Er kunnen dus nog wel porren met de elleboogjes uitgedeeld worden, maar hard zal dit niet zijn, aangezien er niet uitgehaald kan worden.