Week 36: Indalen

Vanaf deze week begint het indalen, wat betekent dat je kindje dieper in je bekken gaat zakken. Wanneer het indalen eenmaal is voltooid, staat de geboortepositie vast. Met het hoofdje naar beneden is een van de beste posities, zo kan het kindje namelijk het makkelijkste op natuurlijke wijze geboren worden. Je baby kan ook met het hoofdje omhoogliggen; een stuitligging. In dat geval wordt een natuurlijke bevalling al iets lastiger. Bij een dwarsligging is een natuurlijke bevalling onmogelijk en zal je kindje via een keizersnede geboren moeten worden.

Over jou

Het einde komt nu steeds dichter in zicht. Door het indalen van je kindje krijg je eindelijk wat meer lucht en wordt de druk op de ribben en maag minder. Een fijn moment, maar dit kan ook extra spanningen geven omdat je immers vanaf nu elk moment kan gaan bevallen. Is het indalen nog niet begonnen? Geen zorgen, ook dit verschilt per vrouw! Wanneer je eerder een bevalling hebt gehad is de kans zelfs groot dat het indalen pas over twee weken begint. Dit komt doordat je baarmoeder en buikspieren al wat zijn opgerekt.

Is het indalen al wel begonnen? Dan is het belangrijk om toch rustig te blijven en je vooral zo goed mogelijk voor te bereiden op hét moment. Zo is het verstandig om alvast een tas klaar te zetten met alle nodige spulletjes. Dit geeft je niet alleen rust, omdat je weet dat je goed bent voorbereid, maar het is ook erg fijn als je plots langer in het ziekenhuis moet blijven.

Voor jou is het belangrijk om setjes schone kleding, een badjas en toilettas klaar te zetten. Denk ook aan een foto- of videocamera met opgeladen accu, je mobiel met oplader en wat tijdschriften of leeswerk voor na de bevalling. Voor je baby is het van groot belang dat je voldoende en vooral warme kleertjes meeneemt. Twee of drie rompertjes en setjes kleding kun je alvast klaarleggen. Vergeet de sokjes, een dekentje en eventueel een mutsje niet. Dit is erg belangrijk om je kindje warm te houden, wanneer jullie naar buiten gaan.

Over je baby

Met een lengte van 45 cm en een gewicht rond de 2,5 kilo komt je baby steeds dichter bij het geboortegewicht in de buurt. Dit verschilt sterk per kindje, maar het gemiddelde ligt rond de 3 en 3,5 kilo. Het onderhuids vet in het gezichtje is volledig aangelegd wat zorgt voor een mooi rond gezichtje met bolle wangetjes. Het huidje is niet meer gerimpeld. Ook eventuele geboortevlekken, zoals moedervlekken worden nu gevormd.

Het schedeltje zit nu vast, maar is nog wel buigzaam en flexibel. Dit is erg belangrijk, omdat het hoofdje zo makkelijker door het geboortekanaal kan gaan. Dit kan ervoor zorgen dat sommige kindjes na de geboorte een wat kegelvormig hoofdje hebben, dit trekt gelukkig vanzelf weer weg!

Tip

Je wilt je naaste vrienden en familie natuurlijk direct kunnen bereiken als je bevalling begint. Zorg er daarom voor dat iedereen extra goed op zijn of haar mobieltje let en deze bijvoorbeeld niet tijdens vergaderingen uitzet!