Week 35: Immuunsysteem

De komende weken staan in het teken van het opbouwen van het immuunsysteem. Door nu de benodigde antistoffen te verzamelen is je kindje na de geboorte beter beschermd tegen bacteriën en ziektes. De hersenen groeien door, waardoor het geheugen begint te werken. Zo kan je kindje zich bewust liedjes of stemmen herinneren na de geboorte.

Over jou

In een normale en gezonde toestand stroomt er per minuut 5 à 6 liter bloed door je lichaam. Tijdens je zwangerschap stijgt dit, per minuut gaat er 30% tot 50% meer bloed door jouw lichaam heen. Op deze manier wordt jouw kindje van alle nodige antistoffen voorzien en zo kunnen ook alle benodigde voedingsstoffen en mineralen naar je kindje gebracht worden. Overigens vindt deze uitwisseling van stoffen niet direct via de bloedbaan plaats. Jouw bloed en dat van je kindje komen nooit in aanraking met elkaar, omdat jullie allebei een eigen bloedsomloop hebben. Het is dus ook mogelijk dat jij en je baby van bloedgroep verschillen! De bloedsomlopen liggen echter zo dicht bij elkaar, dat uitwisseling van voedingsstoffen wel mogelijk is, deze worden vervolgens via de navelstreng bij je kindje gebracht.

Na de geboorte wordt de navelstreng direct doorgeknipt. Dit is dan niet gevaarlijk omdat je baby dan het ene deel van de voedingstoffen zelf kan maken en het andere deel via de moedermelk binnenkrijgt. Ook zijn de benodigde antistoffen dan al in het lichaampje aanwezig, terwijl ze nu nog worden ontvangen vanuit jouw lichaam.

Heb je last van urineverlies? Dit is normaal tijdens de laatste weken van je zwangerschap. Je blaas sluit tijdelijk niet meer zo goed af, maar dit verdwijnt vanzelf weer na de bevalling. Twijfel je of het toevallig niet om vruchtwater gaat? Dan zijn er wat simpele trucjes. Door goed te kijken naar de kleur van het vocht en door te letten op de geur kan je het namelijk al weten! Vruchtwater is in tegenstelling tot je afscheiding namelijk helder van kleur en ruikt zoetig. Twijfel je toch? Bel dan je verloskundige of huisarts, zij kunnen je geruststellen en eventueel kijken of je vliezen niet echt gebroken zijn.

Over je baby

Deze week begint de aanleg van het stofje glycogeen in de nieren, het hart, de spieren en de lever. Je kunt glycogeen het beste omschrijven als een soort glucose, waar je baby energie uit kan halen. Tijdens de bevalling is er extra veel energie en dus glycogeen nodig, omdat er dan voor een langere tijd minder vloeistof naar de weefsels wordt gevoerd. Je kindje moet z'n kracht dus ergens anders uit halen!

Op dit moment hebben de hersenen pas 2/3e van hun uiteindelijke grootte die rond week 39 bereikt moet worden. De hersenen moeten dus in zeer korte tijd erg snel groeien. Ook de ontwikkeling van het immuunsysteem begint deze week. Vanuit jouw lichaam worden diverse antistoffen naar je kindje gevoerd. Zo kan het lichaam zich beschermen tegen bacteriën, virussen en diverse ziektes.

Het geheugen van je kindje zal vanaf nu gaan werken. Zo kunnen geheugenbeelden gevormd worden en kan je kindje bewust bepaalde muziekjes en stemmen herinneren.

Tip

Urineverlies is erg vervelend, maar een inlegkruisje of maandverbandje kan helpen bij dit ongemak!