Week 34: Groeispurt baby

Je kindje is al bijna helemaal 'klaar', maar moet nog wel flink in gewicht aankomen. Hierdoor ontstaat er een echte groeispurt waarbij je kleine tot wel 300 gram per week kan aankomen. Zo ontstaat uiteindelijk een gezonde en mollige baby die zich goed kan beschermen tegen ziektes en infecties.

Over jou

De laatste weken van je zwangerschap zijn aangebroken! Hierbij zijn brandend maagzuur en harde buiken helaas weer een vaak voorkomend probleem. Net als in het begin van je zwangerschap drukt de baarmoeder nu weer tegen je maag aan en zo wordt het maagzuur omhooggeduwd. Als je veel last hebt tijdens het slapen kun je een kussen in je rug leggen, zo komt je bovenlichaam wat hoger te liggen, waardoor het maagzuur minder makkelijk omhoog kan komen. Bij blijvende last kun je de huisarts informeren en vragen om maagzuurremmers. Als je huisarts nog niet op de hoogte was moet je wel even melden dat je 34 weken zwanger bent. Zo kan hij of zij rekening houding met het voorschrijven van geschikte medicijnen.

Denk je al na over je bevalling? Waarschijnlijk gaan er diverse scenario's door je hoofd heen. Een bevalling kan snel verlopen, maar soms ook tientallen uren. De ene bevalling gaat heel soepel en de ander heeft wat meer complicaties met knipjes en inwendige hechtingen tot gevolg. Je wilt natuurlijk een zo fijn mogelijke bevalling, maar elk lichaam verschilt en dus is vooraf niks zeker!

Over je baby

Het gewicht van je kleine zal nu nog sneller toenemen! Het maakt een groeispurt van per week 300 gram. Dit is erg belangrijk, omdat je kindje zich zo beter kan beschermen tegen ziektes en infecties. Ook het huidje ondergaat nog een ontwikkeling, het beschermende laagje vernix (huidsmeer) zal nu namelijk nog dikker worden en daarmee de uiteindelijke dikte bereiken.

De nageltjes worden steeds langer, die van de vingertjes reikten al tot aan de vingertoppen, maar nu zijn de teennageltjes ook zover gegroeid. Op het moment van de geboorte kunnen de nageltjes zelfs al een stukje boven het vingertopje uitsteken. Kijk niet gek op als je baby geboren wordt met kleine krasjes op het gezicht! Dit is tijdens het spelen en bewegen in de baarmoeder gebeurd en komt door de lengte van de nageltjes. De krasjes kunnen geen kwaad en zullen vanzelf verdwijnen.

Tip

Het is natuurlijk nog vroeg, maar toch kan je bevalling nu al beginnen. Informeer vrienden en familie hierover en zorg ervoor dat mobiele telefoons altijd opgeladen zijn. Let ook op met de auto, deze kan de komende weken beter altijd met een volle tank geparkeerd staan, je weet immers nooit wanneer deze nodig is!