Week 33: Longen

De bevalling is al over enkele weken, maar dit betekent niet dat er geen ontwikkelingen in je buik meer plaatsvinden. Echt veel groeien zal je kindje niet meer doen, maar er komt wel nog flink wat gewicht bij, zo'n 230 gram per week. Ook de longen blijven zich ontwikkelen, dit is nu het enige orgaan wat nog niet volledig kan functioneren.

Over jou

Het gewicht van je baby blijft toenemen en dat kan voor jou wat vervelende gevolgen hebben. Zo kunnen je zenuw- en bloedbanen in de knel komen wat tintelingen en duizeligheid veroorzaakt. Hier hoef je geen zorgen over te hebben! Je kindje blijft bewegen waardoor het knellen niet langdurig aanhoudt en daarbij dus ook geen schade kan aanrichten.

De druk op je blaas neemt weer toe, waardoor je vaker moet plassen. Dit is erg vervelend, maar direct na de bevalling zal dit voorbij zijn! Ook nu moet je goed blijven drinken om uitdroging te voorkomen.

Blijf oppassen met stress. Stress zorgt ervoor dat je bloedvaten zich vernauwen en dit heeft negatieve gevolgen voor de werking van de placenta. Ook kan stress ervoor zorgen dat je sneller dingen vergeet, dit wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en stressvolle situaties zo veel mogelijk uit de weg gaat. Probeer tussen de middag een dutje te doen en regelmatig een rustmoment in te lassen, waarbij je het hoofd even leeg kunt maken.

Over je baby

Echt groeien in de lengte is niet meer aan de orde, maar het gewicht zal vanaf nu elke week met 230 gram stijgen. Je kindje is nu 2000 gram en 41 cm lang, het hoofdje is 8,5 cm in doorsnede en dus al behoorlijk groot! Uiteindelijk zal het hoofdje rond de 9 of 10 cm in doorsnede zijn en het lichaampje ruim 50 cm lang.

Je baby is weken lang bedekt geweest met zachte donshaartjes, deze zullen vanaf nu langzaam verdwijnen. Nu vraag je jezelf misschien af waar deze haartjes blijven? Het klinkt wat onsmakelijk, maar net als de urine zullen ook de haartjes in het vruchtwater terechtkomen. Dit betekent overigens niet dat je baby niet meer kan drinken, integendeel! Het vruchtwater bestaat lang niet alleen uit 'water', denk ook aan huidschilfertjes en vlokjes huidsmeer. Dit in combinatie met de haartjes zorgt ervoor dat de maag en darmen alvast gewend raken aan diverse substanties die verwerkt moeten worden. Alles wat in het vruchtwater ronddrijft is dus heel gunstig! Door nu al te oefenen met het verteren, zal na de geboorte echt voedsel beter verwerkt worden.

De longen zijn nu samen met de hersenen nog hard aan het werk. De longen zijn namelijk nog niet volledig volgroeid, dit is pas zover na de geboorte. Mocht je kindje nu geboren worden, dan zal er nog wat hulp nodig zijn bij het ademhalen. De hersenen functioneren wel, maar zullen nog flink wat groter moeten worden.

Tip

Moeite om je hoofd leeg te maken? Het lezen van een boek kan helpen, maar ook het maken van een puzzel of het spelen van een spelletje!