Week 32: Druk op organen

Je kindje vult nu de gehele baarmoeder, wat flink wat druk op jouw organen kan geven. Het bewegen en schoppen blijft doorgaan, waardoor de spiertjes steeds sterker worden. Het huidje heeft nu een mooie en gezonde kleur en zal steeds dikker worden door het groeien van het onderhuids vet. De nageltjes zijn volgroeid en reiken tot aan de vingertopjes.

Over jou

De bevalling komt nu steeds dichterbij! Grote kans dat je met wat vragen rondloopt over de bevalling en alles wat daarbij komt kijken. Steeds wanneer er een vraag in je opkomt is het handig deze op te schrijven. De vergeetachtigheid zal inmiddels minder zijn, maar door de hectiek is er een grote kans dat je bepaalde vragen meteen weer vergeet. Neem gerust je vragenlijst mee naar de verloskundige. Zij zal je rustig antwoord geven op alle vragen!

Voel je druk op je ribben en je borstbeen? Dit komt door de grootte van je baarmoeder, deze is nu zo groot dat de bovenkant tot halverwege je borstbeen reikt. Ook de grote van je baby speelt een rol! Hierdoor worden namelijk de maag en nabijgelegen ingewanden een beetje in elkaar geduwd, waardoor de druk in je lichaam verhoogt. Wanneer je kindje nu een trap geeft, kan dit dus pijnlijk aanvoelen.

Voel je druk op je bekken? Dan ligt het hoofdje tegen je bekkenbodem aan en dus in een foetushouding; de houding om geboren te worden! Als je deze druk niet voelt is dat niet erg, je kindje heeft nog tijd om zich te kantelen. Bij pijnlijke steken is het verstandig om rust te nemen door te gaan liggen of van een bad te genieten. Zo kun je beter ontspannen en zal de druk iets afnemen.

Over je baby

Je kindje vult met een lengte van 40 cm en een gewicht van 1800 gram de gehele baarmoeder. Toch is bewegen nog wel mogelijk en zelfs een kanteling kan gemaakt worden! Je kindje kan dus nog van positie veranderen. Het bewegen wordt wel een stuk minder, maar daarentegen zijn de trapjes steeds krachtiger. Hoewel dit pijnlijk aan kan voelen is het wel een goed teken; de spierkracht is steeds sterker!

Het huidje is nu mooi roze en het onderhuids vet groeit door, waardoor je kindje steeds molliger wordt. De verbening is nog steeds niet voltooid, dit zal zelfs nog na de geboorte doorgaan! Toch zijn de meeste botjes nu goed stevig en zo beschermd tegen stootjes en schokken. De nageltjes zijn nu zover gegroeid dat ze tot de vingertopjes reiken en ook de teennageltjes zijn zichtbaar.

Bij prikkelingen op de wangetjes en rond het mondje zal je kindje instinctmatig het mondje openen en gaan zuigen en slikken. Dit is nu alvast een oefening voor het drinken aan de borst of fles na de bevalling. Je zult zien dat ook dan het mondje vanzelf opengaat wanneer je het kinnetje aanraakt. Ook zal het hoofdje naar je toe draaien als je de wangetjes aanraakt, een teken dat je kindje graag wilt drinken!

Tip

Weer last van dikke enkels en onderbenen? Een koud voetenbad kan helpen!