Week 31: Compleet mensje

Je baby ziet er nu al uit als een echt compleet mensje. Wel nog een stuk kleiner dan tijdens de geboorte, maar verder kloppen alle verhoudingen precies. Er komt nu elke dag een halve liter plas in het vruchtwater terecht. Dit klinkt vies, maar het vruchtwater wordt iedere dag ververst. Ook komen nu de eerste haartjes op het hoofdje.

Over jou

Het ene moment ben je niet te genieten en vervolgens is je humeur opperbest. Je eten ruikt sterker dan ooit tevoren en de tranen rollen om de kleinste dingen over je wangen. Herkenbaar? Allemaal de schuld van hormonen! Onthoud vooral dat dit er bij hoort, zwanger zijn is nou eenmaal zwaar. Van een flinke huilbui knap je enorm op, de tranen kunnen immers beter weg zijn toch? Merk je dat je om de kleinste dingen boos wordt of gestrest raakt? Probeer dan vaker een momentje voor jezelf te nemen. Ga lekker in bad of doe een middagdutje!

Een ander en erg vervelend kwaaltje is striae. Je hebt hier misschien al last van, maar rond deze week zou dit nog iets erger kunnen worden. Striae ontstaat daar waar de druk op de huid het grootst is. Dit kan de buik zijn, maar ook de borsten of bovenbenen. De fijne, elastische vezels onder de huid knappen door deze druk, waardoor striae ontstaat. Door het smeren van crème en olie kun je de schade proberen te beperken, maar echt voorkomen is helaas niet mogelijk.

Over je baby

Pak eens een maatbeker en meet precies een halve liter water af. Dit plast jouw kleine vanaf nu elke dag! Vergeleken met een volwassen persoon is dit natuurlijk niks, maar besef je wel dat dit uit een slechts 39 centimeter groot mensje komt. Best een flinke hoeveelheid! Dit is gelukkig helemaal gezond, je kindje krijgt steeds meer voeding en vocht binnen en dat moet er nou eenmaal weer uit. De plas komt in het vruchtwater terecht, wat je misschien een vies idee kunt vinden. Toch hoef je je hier geen zorgen over te maken, het vruchtwater ververst zich namelijk vanzelf!

Je baby ziet er nu uit als een echt mensje, alles lijkt te kloppen, alleen moet hij nog flink wat groter en dikker worden. Er is één onderdeel van het lichaam dat pas na de geboorte volgroeid is; de schedel. Op dit moment bestaat het hoofdje uit vijf schedelbeenderen. Een is het achterhoofd, twee vormen het voorhoofd en weer twee anderen bevinden zich aan weerszijden van de slapen. De openingen tussen deze beenderen noem je fontanellen. Dankzij deze openingen hebben de hersenen genoeg ruimte om zich te ontwikkelen. De fontanellen sluiten pas na de 9e tot de 18e maand na de geboorte. In de tussentijd worden de beenderen bij elkaar gehouden door sterk maar buigzaam weefsel. Het buigzaam bindweefsel helpt jou tijdens de bevalling! Zo kan het hoofdje namelijk soepeler door het geboortekanaal bewegen.

Tip

Je lichaam is flink aan het veranderen en daar horen de stemmingswisselingen nou eenmaal bij. Als jij geen zin hebt om erover te praten dan hoeft dat niet. Zin om heel de dag op de bank te luieren met een goede film? Gewoon doen! Alles waar jij je fijn bij voelt gaat voor en onthoud dat ontspanning ook goed is voor je baby!