Week 30: Minder beweging

De rimpelige huid van je baby is nu compleet verdwenen. Daar is een vetter, dikker en gladder huidje voor in de plaats gekomen. Door het onderhuids vetlaagje is je baby nu volledig in staat om zichzelf na de geboorte warm te houden.

Over jou

De laatste weken heb je waarschijnlijk al nagedacht over het geven van borstvoeding. Je hoeft dit natuurlijk niet per se te geven, maar je lichaam zorgt er van nature voor dat dit mogelijk is. Wist je dat borstvoeding mogelijk is met de hulp van je ongeboren kindje? Je baby maakt op dit moment een hormoon aan dat door de placenta wordt omgezet in oestrogeen. Door deze grotere toevoer van oestrogeen kan er een borstvoedingsstimulerend hormoon geproduceerd worden. Je kleine is dus mede verantwoordelijk voor de aanmaak van moedermelk!

Last van een benauwd gevoel? Dit komt doordat je baarmoeder tegen je ribben aan drukt. Rond deze week komt de bovenste rand van de baarmoeder tot halverwege je navel en het borstbeen. De baarmoeder heeft dan wat minder ruimte en geeft daardoor druk tegen de ribben. Echt verhelpen kun je dit niet, de benauwdheid verdwijnt vanzelf bij het indalen, wat vanaf week 36 zal beginnen.

Heb je de laatste tijd een futloos gevoel en ben je sneller moe? Tijdens de gehele zwangerschap haalt je baby ijzer uit je bloed, om hier zelf sterker van te worden. Door het snelle groeien is de behoefte naar ijzer nu groter. Let in deze periode dus goed op je voeding. Tomaten, peulvruchten, appelstroop, volkoren brood en sperzieboontjes zijn voorbeelden van ijzerrijke producten.

Over je baby

Je kindje is nu ruim 1300 gram en 38 centimeter lang. Het hoofdje heeft op dit moment een doorsnede van 8 centimeter en zal tot aan de bevalling doorgroeien tot 9 a 10,5 centimeter.

Voel je de baby minder vaak bewegen? Dat kan kloppen! Er is steeds minder ruimte in de baarmoeder en ook de hoeveelheid vruchtwater neemt af. Het is dus helemaal niet gek als je kleine nu veel minder vaak draait. De ruimte is gewoonweg te krap. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de geboortepositie al vaststaat. Hoewel draaien steeds moeilijker wordt, is het nog wel mogelijk.

Het huidje is nu volledig ontwikkeld. De rimpeltjes zijn verdwenen en ook de 'doorzichtige' kleur is niet meer terug te zien. De huid heeft nu de juiste dikte en is daardoor glad en vettig, wat de huid zacht maakt. De onderhuidse vetlaag heeft inmiddels ook de gewenste dikte. Zo kan je baby zichzelf op temperatuur houden na de geboorte!

Tip

Bang dat je te weinig vitaminen en ijzer binnen krijgt? Een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen kan helpen.