Week 3: Samensmelting

Het dagelijkse leven ging ook hier gewoon door en een zwangerschap was waarschijnlijk nog totaal niet in je opgekomen. Het kan ook zijn dat je al langer zwanger wilde worden, dan was je misschien nu al stiekem aan het hopen op een kindje. Toch begint het deze week écht; de eicel en zaadcel smelten samen, waardoor een nieuw leven begint.

Heb je in deze periode bijgehouden wanneer je gevreeën hebt? Dan kan je misschien wel de precieze dag van de bevruchting vaststellen! Deze week heeft namelijk de bevruchting plaatsgevonden. Jouw eitje is samengesmolten met één van de vele zaadcellen. Deze zaadcel is door de wand van de eicel heen gekomen en zal nu heel snel het binnenste van de eicel bereiken. Als dit lukt worden de twee kernen samengevoegd tot een, deze nieuwe kern is de eerste cel van jullie kind! Dit allereerste stadium van de bevruchting noem je de zygote.

Een gek idee, maar vanaf het moment van deze bevruchting stond alles al vast! De bouw van de baby, het geslacht, de haarkleur, het karakter en zelfs de lichaamsgeur. Jouw eicel met de chromosomen die het erfelijk materiaal dragen zijn nu in aanraking gekomen met het erfelijk materiaal uit de zaadcel. Zo staat de unieke combinatie van erfelijke eigenschappen meteen vast!

Wist je dat je nog geen 24 uur na de bevruchting al aan kunt tonen dat je zwanger bent? Het vroege zwangerschapshormoon EPF is namelijk dan al in je bloed terug te vinden! Dit is een eiwit, dat ervoor zorgt dat jouw lichaam de zaadcel niet afstoot. Toch kon je nu niet zelf al ontdekken dat je zwanger was, de zwangerschapstesten van de drogist of apotheek werken op z'n vroegst pas na 5 weken zwangerschap, dus twee weken vanaf nu. Dit komt omdat dan pas de hormonen in je urine zijn terug te vinden.