Week 29: Eigen willetje

Je kindje begint steeds meer een eigen willetje te krijgen en oefent druk met gezichtsuitdrukkingen. Merk je dat bepaalde bewegingen zich herhalen? Dit komt doordat je kindje nu een vast slaap- en beweegpatroon heeft ontwikkeld.

Over jou

Veel last van zeurende en stekende pijn in je onderrug en rond het schaambeen? Een verkeerde houding of te veel bukken en tillen kan de boosdoener zijn. Ondanks dat de nesteldrang misschien nog volop aanwezig is, moet je er echt voor zorgen dat je voldoende rust neemt. Heb je veel last, blijven de klachten of worden ze erger? Maak dan een afspraak met je verloskundige of huisarts. Er kan namelijk sprake zijn van bekkeninstabiliteit.

De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de verbindingen tussen de botten en het bekken soepeler worden. Hierdoor heb je tijdens de bevalling meer ruimte wat de bevalling makkelijker maakt. Soms wordt deze verbinding iets té soepel. Je verloskundige zal dan diverse oefeningen geven die de stabiliteit kunnen herstellen.

Je baby

Met 36,5 cm en ruim 1100 gram is je baby nog steeds hard aan het groeien. Er zijn ook delen die al helemaal klaar zijn, bijvoorbeeld het gezichtje! De huid heeft zijn uiteindelijke kleur gekregen en de rimpeltjes zijn verdwenen. De oortjes en oogjes zijn volgroeid en ook de wimpers en wenkbrauwen zijn nu goed zichtbaar. Je kleine gaat flink oefenen met gezichtsuitdrukkingen en krijgt steeds meer een eigen karaktertje.

Wanneer je het bewegingspatroon hebt ontdekt is het leuk om dit op te schrijven. Zo kun je deze bewegingen straks vergelijken met het gedrag van je kindje als het eenmaal geboren is. Let ook op het beweegritme bij bepaalde geluiden, hier krijg je namelijk een reactie op. Je verwacht het misschien niet, maar ongeboren baby's luisteren het liefst naar klassieke muziek. In klassieke muziek worden veel diepe klanken gebruikt, deze is het meest aangenaam om naar te luisteren. Probeer het eens uit en kijk wat voor reactie je krijgt!

Het onderhuids vet is al een tijdje aan het groeien, maar deze week komt daar het babyvetlaagje bij. Dit betekent dat het donslaagje over de oppervlakte van de huid wordt vervangen door 'vernix caseosa'. Dit is een laagje huidsmeer wat de huid beschermt en tegelijkertijd zacht en vettig maakt.

In dit laatste trimester is het heel belangrijk om extra goed op je voeding te letten. Je baby begint deze week antistoffen uit jouw bloed te halen. Deze antistoffen zorgen ervoor dat je kindje na de geboorte beschermd is tegen virussen en kinderziektes. Hoe meer antistoffen hoe beter! Zorg dus extra goed voor een gevarieerd eetpatroon met veel vitamines en mineralen.

Tip

Neem extra vitamine C, calcium, ijzer, vitamine D en foliumzuur in, deze kan je baby goed gebruiken!