Week 28: Derde trimester

Het is tijd voor een belangrijke periode, want met de 28e week is het derde trimester van je zwangerschap aangebroken. Je baby wordt steeds zwaarder en dat kun je goed voelen. Daarnaast kun je zelf veel last hebben van rare dromen en nachtmerries.

Over jou

Kijk deze week niet raar op als je erg onrustig slaapt met veel nachtmerries en vreemde dromen. Dit hoort er allemaal bij! Dromen zijn geen werkelijkheid. Het is voor je lichaam een manier om je angsten en gevoelens te verwerken. Tijdens je zwangerschap heb je veel aan je hoofd, waardoor je dromen steeds sterker worden. Heb je het idee dat je nu meer droomt? Hier is een simpele verklaring voor; je slaapt steeds lichter, waardoor je de dromen beter en langer kunt onthouden. Zo lijkt het dus alsof je meer droomt, terwijl je ze nu eigenlijk alleen maar beter onthoudt.

Tijdens het slapen kun je last krijgen van krampen en pijnscheuten in de onderbenen. Dit heeft te maken met het tekort aan kalk in je lichaam. Je doet er daarom goed aan om meer calcium in te nemen. Door elke avond een glas (warme) melk te drinken slaap je niet alleen sneller, de krampen zullen ook verminderen.

Over de baby

Til deze week eens een pak suiker op. Misschien een gek gevoel, maar je baby weegt nu precies evenveel! Deze week wordt namelijk een lengte van 35 cm bereikt en daarmee het gewicht van één kilo. Dit gewicht stijgt de komende weken met 180 tot 200 gram per week, totdat het uiteindelijke gewicht bereikt wordt.

Door het flinke groeien wordt de ruimte in de buik steeds krapper. Je baby neemt hierdoor graag voor langere tijd een vaste positie aan. Wees niet bang als je te horen krijgt dat je kindje nu in een stuit ligt. Tot aan de bevalling zal hij blijven bewegen, er is dus nog tijd zat om een andere positie in te nemen.

Het spijsverteringsorgaan was al volledig ontwikkeld, maar deze week komen dan eindelijk de smaakpapillen. Wist je dat je kleine in het vruchtwater al smaken kan onderscheiden? Het vruchtwater is zelf zoet van smaak, maar door het eten van sterke kruiden kan dit tijdelijk veranderen. Er wordt dus letterlijk met je mee geproefd!

Het lichaampje is druk bezig met sterker worden. Het kraakbeen is bezig met verbenen, wat betekent dat de botjes hun uiteindelijke stevigheid krijgen. Geen zorgen over het schedeltje, deze blijft nog even zacht, zodat deze makkelijker door het geboortekanaal kan tijdens de bevalling.

Wist je dat..

Het hoofdje zelfs nog na de geboorte een aantal weken 'zacht' blijft? Het schedeltje heeft nog flink wat tijd nodig om te volgroeien, dit zal pas weken na de geboorte gebeuren. Daarom moet je ook altijd zo voorzichtig zijn met het hoofdje van een pasgeboren baby.