Week 27: De hik

Heb je al een tijdje het gevoel alsof de baby tegen de buik aan tikt? Je zult het misschien niet verwachten, maar op dat moment heeft de kleine last van de hik. Door het inslikken van vruchtwater kan die hik ontstaan. Niks gevaarlijks, dit helpt juist bij de ontwikkeling van de slokdarm.

Over jou

Niet schrikken als je op de weegschaal staat deze week. Die extra pondjes zijn juist goed! Je hoort vanaf nu flink wat aan te komen, zo'n 450 tot 500 gram per week. Een gezonde stijging in het gewicht dus. Door de extra kilo's en het harder groeien van je kindje kan je meer last krijgen van rugpijn. Rusten is daarom erg belangrijk. Ga wat vaker op bed liggen, laat je verwennen en probeer tijd voor jezelf te nemen.

Last van een branderig gevoel in je keel? Dan heb je waarschijnlijk last van brandend maagzuur. Jammer genoeg is brandend maagzuur een terugkerend probleem tijdens de zwangerschap. Doordat je kindje nu flink gegroeid is, neemt hij meer ruimte in beslag. Hierdoor wordt de druk op de maag steeds groter en wordt het maagzuur naar boven geduwd. Probeer eens om zes kleinere maaltijden per dag te eten in plaats van drie grote porties. Daarnaast kan het helpen om scherp gekruid eten te laten staan, dit maakt het probleem alleen maar erger. Extra beweging is ook heel goed, dit stimuleert de spijsvertering en de stoelgang, waardoor er minder zuren in de maag achter blijven.

Je baby

Vanaf deze week kan er volledig zelfstandig ademgehaald worden! Op dit moment is dat natuurlijk niet nodig, alle zuurstof komt via de navelstreng het lichaampje in. Maar toch is je baby druk aan het oefenen met adembewegingen. Bij deze bewegingen komt er vruchtwater in de longetjes, waardoor de hik kan ontstaan. Hier komt dus dat vreemde 'tik'-gevoel vandaan!

Zelf moet je er misschien niet aan denken, maar je kleine is er heel blij mee; meer vet! Het onderhuidse vet groeit vanaf deze week nog sneller, zodat er een flinke beschermlaag ontstaat. Dit vet is erg belangrijk, zo zorgt het voor een juiste vochtbalans en een goede stevigheid van de huid.

Misschien was het je al opgevallen, maar vanaf nu kun je letterlijk contact maken met je kindje. Leg je hand op je buik en wacht tot je de baby op die plek kunt voelen. Dit is even oefenen, maar na een tijdje voel je dit meteen. Je kleine zoekt graag het plekje onder je hand op en gaat hier als het ware in het kommetje van jouw handen liggen. Zin in een spelletje? Door je hand te bewegen zul je merken dat je baby jouw hand volgt!

Tip

Geniet vaker van een bakje (vanille)vla na het eten. Calciumrijke producten staan bekend om hun maagzuurremmende werking. Ideaal om even een momentje te genieten en tegelijkertijd je brandend maagzuur aan te pakken.