Week 26: Oogjes openen

Deze week zit vol met bijzondere gebeurtenissen. Zo gaan de oogjes voor het eerst volledig open en wordt het huidje steeds sterker. Voel je de baby soms flink trappelen? Dit betekent dat hij meer kracht heeft, een teken dat het goed gaat.

Over jou

Erger je jezelf deze week extra veel aan rommeltjes in het huis? Of over de zolder die nog wel wat verf kan gebruiken? Dat is een typisch geval van nesteldrang. Hier krijgt elke vrouw tijdens haar zwangerschap mee te maken. Nesteldrang zorgt ervoor dat je het huis helemaal in orde wilt hebben voordat de baby geboren is. Niks kan wachten, de laatste klusjes moeten voor jouw gevoel nu écht gedaan worden.

Onthoud dat stress tijdens de zwangerschap heel slecht is, zowel voor jou als voor de baby. Tijdens periodes van stress maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon komt in de placenta terecht en beïnvloedt daar op negatieve wijze de ontwikkeling van je baby. Ga dus niet direct uren klussen en schoonmaken. Pak een flinke kop thee en neem rustig de tijd om een schema met alle taken te maken. Plan je dagen vooral niet te vol! Blijf realistisch en accepteer dat niet alles in een dag gedaan kan worden.

Deze week lijkt het alsof je buik in een grote boksbal is veranderd. Door flink te trappelen oefent je kleine met bewegen en het liefst de hele dag door. De spiertjes worden steeds sterker en dat merk je!

Je baby

Goed nieuws deze week; je kindje is vanaf nu officieel levensvatbaar! De ondergrens van levensvatbaarheid ligt bij 24 weken, hieronder is de overlevingskans slechts 25 tot 50%. Maar in deze week is de overlevingskans flink gestegen naar 81%. Mocht de geboorte nu al plaatsvinden, dan noem je dat een immatuur. Dit is natuurlijk veel te vroeg, maar met de huidige medische kennis en middelen is er een goede kans dat jouw baby het alsnog haalt.

Ergens deze week vindt er een bijzonder moment plaats; de oogjes gaan volledig open! Er kan nog niks gezien worden, maar zo wordt er alvast geoefend met het knipperen van de ogen. Ook het huidje zal deze week veranderen. Door een tekort aan onderhuids vet waren de bloedvaten eerst nog door het huidje heen te zien. Die 'doorzichtige' huid krijgt deze week een dikker vetlaagje waardoor deze steeds meer zijn uiteindelijke rozige kleur krijgt.

Een andere ontwikkeling die deze week plaatsvindt is de aanmaak van surfactant. Dit is een stofje die aangemaakt wordt door de longen. Deze stof zorgt ervoor dat de longblaasjes vanaf nu open blijven staan en daardoor niet meer aan elkaar vastkleven, zoals ze eerst deden. Door het openstaan van de longblaasjes is de uitwisseling van zuurstof en koolzuur mogelijk. Erg belangrijk, want hierdoor kan je baby direct na de geboorte ademen!

Tip

Die plint op zolder en het hekje in de tuin kunnen ook tot morgen wachten. Let er op dat je jezelf niet teveel gaat inspannen. Plan momentjes van rust in, deze zijn niet alleen belangrijk voor jou, ook voor de baby!