Week 25: Hartslag horen

Op dit moment klopt het hartje twee keer zo snel als jouw hart. Dit zijn 140 slagen per minuut. De hartslagen zijn niet alleen te horen tijdens controles, met een beetje improvisatie kun je dit thuis ook! Naast de hartslag worden ook de schopjes steeds krachtiger. Wat eerst nog aanvoelde als een lief en schattig schopje, heeft nu meer weg van een flinke trap.

Over jou

De schopjes van je baby kun je nu overal goed voelen! Met een lengte van 32,5 centimeter heeft je baby nog voldoende ruimte in de baarmoeder om alle kanten op te bewegen. Probeer er zelf achter te komen hoe je kindje ligt door je goed te concentreren op de bewegingen. Wanneer je baby langere tijd stil is, ligt hij waarschijnlijk in een diepe slaap. Wil je het slaapritme van je kindje iets veranderen? Bijvoorbeeld omdat je kindje tijdens het avondeten slaapt en 's avonds heel actief is. Druk dan zachtjes met twee handen op de plek waar je baby ligt, zo zal hij vanzelf wakker worden.

Voelt de buik op sommige plekken beurs en pijnlijk aan? Dit zal waarschijnlijk een inwendige blauwe plek zijn. De spiertjes worden steeds krachtiger en ook de schopjes zullen flink wat harder zijn. Al deze karateschopjes zijn nodig om de spiertjes te trainen. Goed voor je baby, maar pijnlijk voor jou! Wanneer de kleine langere tijd op één plek ligt te trappelen kun je hem voorzichtig verplaatsen. Door een aantal keer met twee handen op de plek van het trappelen te duwen, kun je de baby als het ware verplaatsen. Hij zal zo vanzelf een ander plekje opzoeken.

Over je baby

De hartslag van je kindje gaat nu twee keer zo snel als jouw hart. Deze 140 slagen per minuut kun je tijdens controles natuurlijk heel goed horen, maar wist je dat dit ook thuis mogelijk is? Ga plat op je rug liggen en plaats een wc-rolletje net onder de navel. Je partner kan nu zelf de hartslag horen! Geen zorgen als je niks hoort, het is nog best vroeg in de zwangerschap. Probeer het volgende week gewoon nog een keer.

Of je een meisje of jongetje krijgt is misschien al bekend, maar op dit moment is de ontwikkeling van de vrouwelijke of mannelijke geslachtskenmerken zo goed als voltooid. Het verschil in gewicht bij jongetjes- en meisjesbaby's gaat vanaf nu ook veranderen. Jongetjes worden vanaf nu iets zwaarder.

Wist je dat...

Jouw baby rustiger kan worden, wanneer je beide handen op de buik legt. Je kindje kan de warmte van je handen voelen en zal hierdoor wat minder gaan trappelen. Ook een warm bad kan helpen. Dit is voor zowel jou als voor de baby erg ontspannend!