Week 24: Gehoor

Het gehoor is nu volledig ontwikkeld, waardoor er gereageerd kan worden op geluiden en stemmen. Het huidje wordt steeds dikker en het onderhuids vet begint zich steeds meer te vormen, zodat het lichaampje zichzelf warm kan houden na de geboorte. Je baby groeit nu ook steeds sneller, zo'n 75 tot 80 gram per week in gewicht en 1 cm in lengte.

Over jou

Jij kunt de kleine nu steeds duidelijker voelen, maar vrienden en familieleden kunnen dit ook! Met het plaatsen van de handen op jouw buik, kan de vader of een familielid het kindje voelen bewegen. Daarnaast kan je vanaf nu een reactie krijgen op je stemgeluid! Door veel te praten en daarbij je handen over de buik te wrijven, merk je dat je baby steeds duidelijker zal reageren.

Naast alle lieve woordjes, worden ook ruzies en harde omgevingsgeluiden opgevangen. Let hierbij op dat je baby kan schrikken van harde of onverwachtse geluiden, hierop wordt gereageerd door te bewegen of een schopje te geven. Het is beter om situaties van stress of harde geluiden te vermijden. Jullie worden hier allebei erg onrustig van!

Heb je steeds vaker het gevoel dat je moet plassen? Dat is helaas ook een kwaaltje dat veroorzaakt wordt door de zwangerschap. Je sluitspier en bekkenbodemspier verslappen steeds meer om zich zo voor te bereiden op de bevalling. Hierdoor ontstaat het gevoel dat je continu zou kunnen plassen. Daarnaast kan dit ook wat urineverlies veroorzaken. Het gebruiken van inlegkruisjes kan dit probleem wat verhelpen. Wordt het gevoel rond je blaas steeds sterker? Dan zou je ook last kunnen hebben van blaasontsteking. Verstandig is om daarmee op tijd naar je huisarts te gaan, daar testen ze of dit het geval is.

Over je baby

De lever en alvleesklier zijn op dit moment hard aan het werk om het hormoon insuline te maken. Dankzij insuline kunnen de spiertjes van je kleine goed functioneren. Het hormoon zorgt er namelijk voor dat de spieren en weefsels suiker uit het bloed kunnen opnemen. Hier kunnen de spiertjes energie uit halen, wat ze sterk en krachtig maakt. Het is erg belangrijk dat deze insuline zelf wordt aangemaakt. Het hormoon kan zich niet vanaf jou via de placenta verplaatsen en dus moet het door de kleine zelf worden aangemaakt.

Op het hoofdje na is het lichaampje nog volledig bedekt met de fijne donshaartjes die je 'languo' noemt. De kwetsbare huid wordt daarnaast ook nog beschermd door een klein waslaagje, dit maakt de huid zacht en stevig. Vanaf deze week groeit het onderhuids vet steeds sneller. Hierdoor wordt de huid nog sterker en kan je baby zichzelf warm houden na de geboorte. Hoewel het waslaagje op de huid na de geboorte verdwijnt, blijft het onderhuids vet het hele leven lang aanwezig!