Week 23: Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel is nu zo ver ontwikkeld dat er geen reflexmatige bewegingen meer gemaakt worden. Je baby beweegt nu echt bewust. Zo kan hij bijvoorbeeld reageren op jouw hand die over je buik gaat. Het hoofdje en lichaampje zijn volledig in proportie en ook duimen is nu mogelijk.

Over jou

Vergeet je vaker dingen? En ben je tijdens een gesprek snel afgeleid? Maak je geen zorgen, dit hoort allemaal bij de zwangerschap! Het hormoon progesteron laat je hersenen wat verslappen, wat zorgt voor vergeetachtigheid en dagdromen. Je kunt hier dus niks aan doen!

Niet schrikken als er deze week een wat gelige vloeistof uit je tepels lekt. Deze vloeistof noem je colostrum en is de allereerste hoeveelheid moedermelk. Colostrum bevat alle afweerstoffen die je baby nodig heeft. Deze melk beschermt tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. De melk zorgt er daarnaast voor dat de organen van je kleine alle afvalstoffen verwijderen. Je borsten bereiden zich voor om deze melk straks te kunnen geven, ook al ben je dit zelf misschien niet van plan. Het lekken van de melk is hierbij normaal en ongevaarlijk. Overigens hoeft dit niet te betekenen dat er iets mis is als je geen melk lekt. Dit verschilt nou eenmaal per vrouw.

Steeds vaker futloos en moe? Dit kan wijzen op bloedarmoede; een ijzertekort. IJzer is op dit moment heel erg belangrijk, het transporteert namelijk de zuurstof in het bloed. De hoeveelheid bloed in het lichaam is op dit moment groot. Bij een tekort aan ijzer kan vermoeidheid daardoor sneller ontstaan. Probeer ijzerrijk voedsel te eten om zo je ijzergehalte op peil te houden. Tomaten en broccoli zitten barstensvol ijzer, maar denk ook aan appelstroop!

Over je baby

Je baby is nu 30,5 cm groot en al 500 gram! De spiermassa wordt steeds groter en dikker, waardoor de spieren meer kracht krijgen. Hierdoor worden de trapjes steeds harder en dat kun je goed voelen!

Het hoofdje was altijd een stuk groter dan het lichaampje, maar door een groeispurt zijn de proporties nu precies goed. Alle nageltjes zijn nu aanwezig en door de ontwikkeling van het evenwichtsorgaan heeft je baby besef van wat onder en wat boven is. Ook kan hij al duimen en worden de handjes steeds krachtiger om iets vast te kunnen pakken.

Het zenuwstelsel is nu zo ver ontwikkeld dat er bewuste bewegingen gemaakt worden. Hiervoor waren de bewegingen vooral reflexmatig, maar dat is nu voorbij. Wanneer jij met je handen over je buik gaat en lang op een plekje blijft rusten, kan je baby reageren door bijvoorbeeld te tikken met de handjes. Probeer het maar eens uit, je zult vanzelf een reactie voelen!

Wist je dat...

Je baby nu 'speelt' met de navelstreng? Hiermee leert je baby zijn handjes goed te gebruiken!