Week 22: Kortademig

Het gevoel in de vingertoppen van de baby is nu volledig ontwikkeld. Je baby voelt graag en zit dan ook regelmatig met zijn handjes bij het gezichtje en de navelstreng. De kleine is steeds actiever en beweegt zich nog meer, terwijl jij juist last kunt krijgen van vermoeidheid en kortademigheid.

Over jou

Merk je dat je sneller buiten adem bent? Of dat je wat vaker een rustmomentje wilt inlassen bij het wandelen? Je hebt nog steeds voldoende energie om te bewegen, maar het ademen lijkt iets lastiger te gaan. Op dit moment stroomt er ruim 1,5 liter extra bloed door je lichaam. Om deze hoeveelheid bloed door het lichaam te pompen, is veel energie nodig. Niet zo gek dus, dat je iets sneller vermoeid raakt. Daarnaast speelt kortademigheid ook een rol. Met je uithoudingsvermogen hoeft niks mis te zijn; die kortademigheid komt namelijk door de baarmoeder die tegen je longen aan drukt.

Je hoeft er nog niks van te merken, maar je spieren beginnen vanaf nu iets meer te verslappen. Dit doen ze om zich voor te bereiden op de zwangerschap. Hierdoor kan je kracht de komende weken wat afnemen.

Last van een bloedneus? Of van een vervelend gevoel in de neus? Dit heeft te maken met je slijmvliezen in de neus. Deze zijn door de hormonen steeds wat meer opgezwollen, waardoor deze eerder kunnen beschadigen of geïrriteerd aanvoelen.

Geloof het of niet, maar je draagt nu bijna een halve liter vruchtwater mee! De hoeveelheid vruchtwater in de baarmoeder neemt sneller toe. Rond je twaalfde week was dit slechts 50ml vruchtwater, maar rond de 36 weken zal dit ruim een liter zijn!

Over je baby

Je baby begint er meer uit te zien als een pasgeborene. Met een lengte van ongeveer 29 cm en een gewicht van 440 gram, wordt het lichaampje steeds molliger. Het huidje kleurt langzaam wat roziger, maar blijft nog wel rimpelig. Deze rimpeltjes verdwijnen zodra het onderhuids vet begint te vormen.

Voel je steeds meer bewegingen in je buik? Dat klopt, je kleine wordt steeds actiever! Op dit moment zijn er in het lichaampje van je kleine meer rode bloedlichaampjes en een hogere concentratie hemoglobine aanwezig. Dit zorgt voor veel energie, vandaar ook het vele bewegen.

Je baby kan nu ook bewust voelen. Er is gevoel in de vingertoppen, het gezichtje wordt dan ook graag aangeraakt. De navelstreng vindt je kleintje ook heel interessant! Met deze aanrakingen wordt het gevoel beter ontwikkeld en daarnaast oefenen de handjes met grijpbewegingen. Echt iets vastpakken kan nu nog niet, maar zo wordt er alvast geoefend voor later!

Wist je dat...

Je baby een favoriete slaaphouding in je baarmoeder heeft? Deze kun je zien zodra hij geboren is! De eerste weken zal je baby zo namelijk het liefst in slaap vallen.