Week 21: Over de helft

Je bent nu over de helft van je zwangerschap. De ontwikkeling gaat vanaf nu steeds sneller, je kleine heeft namelijk al meer dan de helft van zijn uiteindelijke lengte. Ook wordt het evenwichtsorgaan verder ontwikkeld. De baby is hard aan het groeien en dat merk je. Zelf kom je nu gemiddeld 500 gram per week aan in gewicht. Dit klinkt veel, maar is juist heel gezond.

Over jou

Je lichaam is flink aan het groeien, zo'n 500 gram extra per week. De komende weken zul je dus nog veel meer in gewicht toenemen. Tot aan week 30 is dat namelijk de helft van je totale gewichtstoename! Gemiddeld komen zwangere vrouwen 12 kilo aan, maar elk lichaam is anders en dus kan dit gewicht flink verschillen.

Je buik groeit nu hard, waardoor iedereen kan zien dat je zwanger bent. Extra fijn is dat je nu ook steeds meer energie krijgt. De zwangerschapsvermoeidheid is zo goed als weg en je buik zit je nog niet echt in de weg. Dit is de tijd om goed van je zwangerschap te genieten!

Je baby is nu nog drukker met bewegen. Vind je het lastig om je baby te voelen? Of wil je gewoon extra vaak van deze bewegingen genieten? Door plat op je rug te liggen, stimuleer je de baby om meer te bewegen en dit kun je zo goed voelen!

Over je baby

Ook je baby wordt steeds groter. Hij heeft nu al meer dan de helft van zijn uiteindelijke lengte en weegt nu rond de 380 gram. Elke week komt hier 60 gram bij.

Op dit moment worden de witte bloedlichaampjes gevormd. Deze zijn belangrijk voor de afweer van ziektes en infecties. Het klinkt misschien vies, maar je baby begint nu bewust hele kleine hoeveelheden vruchtwater in te slikken. Deze kleine slokjes, zo'n 16 milliliter per dag, zijn heel goed voor de ontwikkeling! De stofjes in het vruchtwater zorgen er namelijk voor dat de darmen zich beter kunnen ontwikkelen.

Licht en donker konden al onderscheiden worden, maar wanneer jij nu in de zon of een ander fel licht zit, zal je baby zich bewegen of omdraaien. De oortjes zijn nu bijna volledig ontwikkeld en het evenwichtsorgaan is zelfs al compleet. Bepaalde geluiden kunnen waargenomen worden en het tongetje is volledig ontwikkeld.

Krijg je een meisje? Op dit moment zijn de inwendige geslachtsorganen geheel gevormd! Krijg je een jongen? Zijn geslachtsorganen moeten nog even doorontwikkelen. De testikels zitten op dit moment nog wat hoog in zijn lichaam. De komende weken zullen deze vanaf de buikholte steeds verder naar beneden afdalen.

Wist je dat...

Het heel normaal is dat je nu opeens in de meest gekke dingen trek hebt? Dit heeft alles te maken met de hormonen. Niets van aantrekken dus!