Week 20: Echo

Je bent nu op de helft van je zwangerschap. Tijd om te genieten, want je komt nu steeds meer te weten over je baby. De 20 wekenecho komt eraan en als de kleine goed ligt, is het geslacht goed te zien. Je baby is druk bezig met bewegen, hij draait, schopt en kantelt zich nu meer dan 200 keer per dag.

Over jou

Rugpijn, misselijkheid, zweten en last van kortademigheid. Bekende kwaaltjes? Waarschijnlijk wel, maar er is goed nieuws! Je lichaam went steeds meer aan de zwangerschap en zal zich daardoor zo goed mogelijk aanpassen. Hierdoor verdwijnen de meeste van deze bijeffecten. Natuurlijk betekent dit niet dat je nergens meer last van zult hebben. Iedere vrouw is uniek en elk lichaam zal dan ook anders reageren op de zwangerschap.

Duizeligheid is een voorbeeld van een kwaaltje wat op dit moment lastig kan zijn. Er stroomt nu extra bloed door je lichaam, waardoor er plotselinge bloeddrukdalingen plaats kunnen vinden. Hierdoor kun je opeens duizelig worden of zelfs flauwvallen. De druk van de baarmoeder op je organen en je benen speelt ook een rol. Door deze druk kan het bloed namelijk lastiger terugstromen. Blijf daarom niet te lang stilstaan en zorg elke dag voor voldoende beweging.

Let er wel op dat duizeligheid niet geheel ongevaarlijk is. Wanneer je het idee hebt dat je flauw kunt vallen, is het verstandig om je verloskundige te informeren. Zij kan onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede.

Het moment is nu eindelijk aangebroken; de 20 wekenecho! Deze echo is natuurlijk een heel leuk, maar ook spannend moment. De meest zichtbare afwijkingen van je baby kunnen nu gezien worden. In de meeste gevallen wordt er niets ernstigs gevonden, maar houd dit wel in het achterhoofd. Ben je er al uit of je wilt weten of je een jongetje of een meisje krijgt? Dit kun je met deze echo namelijk vaststellen! Het kindje moet dan precies goed met de beentjes open liggen, een klein beetje geluk is dus wel nodig!

Over je baby

Je baby gaat steeds meer bewegen, zo'n 200 keer per dag! Kan jij de eerste zachte schopjes en kantelingen al voelen? In het begin heb je waarschijnlijk niet eens door dat het rare gerommel in je darmen eigenlijk je kleine is. Zeker wanneer dit je eerste zwangerschap is, zijn de kleine bewegingen lastig te herkennen. Dit komt ook doordat je baby 's nachts, terwijl je slaapt, het meeste beweegt. Overdag wordt hij door al jouw bewegingen als het ware in slaap gewiegd. Heb je het gevoel dat je maag knort, je darmen rommelen of voel je 'tikjes' in je buik? Concentreer je dan goed, grote kans dat dit je baby is!

Tip

Plots weer last van duizeligheid? Eet iets zouts! Dit zal je duizeligheid snel helpen wegnemen.