Week 2: Bezoek

Je leert je kindje steeds beter kennen en de drukte in huis neemt toe. Iedereen wil jouw baby zien en het liefst zo snel mogelijk. Jij bent super trots en wil waarschijnlijk maar al te graag bezoek ontvangen. Toch moet je oppassen, jouw lichaam is nog steeds aan het herstellen, dus let er goed op dat je voldoende rust krijgt.

Over jou

In deze week laat je misschien meer bezoek toe, omdat iedereen benieuwd is naar de kleine. Let wel op dat teveel bezoek niet goed is voor jou en je baby. Het kan natuurlijk zijn dat jij je hartstikke fit voelt en het liefst heel de dag mensen om je heen hebt, maar pas hier goed mee op. Ondanks dat jouw lichaam het misschien niet aangeeft, heb je echt rust nodig. Als je te snel weer actief aan de slag gaat vergroot je de kans op ontstekingen en oververmoeidheid. Beweging is en blijft goed voor je, maar probeer dit niet te enthousiast te doen. Als jij er klaar voor bent kun je een kleine wandeling maken buiten, zorg dan dat er iemand met je meegaat voor het geval je duizelig wordt. Hou het bij een blokje om, bij thuiskomst zul je merken dat dit toch erg veel energie kost.

Door alle drukte in huis schiet het eten er soms bij in. Let er toch goed op dat je voldoende eten binnen krijgt. Juist nu je lichaam aan het aansterken is, is gezonde voeding heel belangrijk! Hoe beter jij eet, hoe sneller je lichaam bijkomt. Koken is waarschijnlijk niet iets waar je nu zin in hebt. Laat dit dan ook over aan je partner of vrienden en familieleden. Zij kunnen eten meenemen of gezellig in jouw huis koken, terwijl jij rust houdt.

Het bloedverlies wat je sinds de bevalling hebt wordt vloeien genoemd. Dit houdt voorlopig nog even aan en kun je zien als een zware menstruatie. Verlies je naar jouw mening teveel bloed? Raadpleeg dan de kraamverzorgster of huisarts.

Schrik niet als je spontaan moet huilen of je opeens ontzettend verdrietig voelt. Dit zal de beruchte 'tranendag' zijn. Bijna elke vrouw krijgt hier last van, dus laat het gewoon over je heen komen. Door alle veranderingen in jouw lichaam en de geboorte van je kleine, zit je hoofd vol met gedachtes en emoties. Deze moeten er een keer uit en dit komt vaak in een keer en op dezelfde dag. Zorg dat je geen bezoek krijgt als dit gebeurt en laat je troosten door je partner, ouders of beste vriendin. Na het verliezen van de tranen zul je je snel beter voelen!

Over je baby

Je leert je kindje steeds wat beter kennen. Misschien kan je al bepaalde gezichtsuitdrukkingen onderscheiden of merk je een slaappatroon. Je baby slaapt, maar huilt ook veel! Dit hoeft niet altijd iets ernstigs te betekenen. Op dit moment kan je baby alleen maar communiceren door te huilen, dit gebeurt dan ook bij de kleinste dingetjes. Denk bijvoorbeeld aan honger, dorst, buikkrampjes of vermoeidheid. Elk huiltje heeft een betekenis, deze zijn in het begin nog lastig te herkennen, maar door goed te luisteren is het verschil echt te horen. Vind je het lastig om de betekenis van de huiltjes te onthouden? Schrijf dan op wat je baby precies voor geluid maakte en wat er uiteindelijk aan de hand was. Bij buikkrampjes heeft je baby bijvoorbeeld meerdere huiltjes achter elkaar met tussendoor stiltes, waarbij hij of zij met de beentjes trappelt en de vuistjes balt.

De eerste 12 weken wordt aangeraden om je kindje vitamine K druppels te geven wanneer je borstvoeding geeft. Het voedingscentrum raadt 150 microgram vitamine k-druppels per dag aan. Ook vitamine D is een waardevolle aanvulling aangezien je kindje zelf niet veel in aanraking komt met vitamine D. De aanbevolen hoeveelheid is 10 microgram per dag.

Tip

Houd een aantal dagen in de week vrij, deze zijn alleen bedoeld voor jou, je partner en je kindje. Door alle drukte schiet tijd voor elkaar er al snel bij in. Zorg daarom voor rust en tijd om van elkaar te genieten!

In iedere levensfase kan je kindje te maken krijgen met kinderkwalen. Zelfzorg.nl geeft je een handig overzicht van veelvoorkomende kinderkwalen en wat je er zelf aan kunt doen.